I Europa får man knapt noe i renter på bankinnskudd, og mange har plassert pengene sine i andre aktiva, som for eksempel gull, i håp om høyere avkastning.

Men gullprisen svinger kraftig, og risikoen er derfor høy.

For indere kan imidlertid risikoen ved gullinvesteringer snart bli lavere.

I India er gull en av de aller mest populære investeringsformene blant private husholdninger, og nå vurderer India å la bankene betale renter for å ta hånd om indernes store gullbeholdning, skriver finans.dk.

Myndighetene i India vurderer å gi bankene lovhjemmel til å betale innskuddsrenter på gull, samtidig som bankene kan benytte gullet til å dekke sine reservekrav.

Problem

Fordelen for myndighetene i India med en slik lovendring er at den i større grad vil få muligheten til å overvåke de indiske husholdningenes enorme gullbeholdninger.

Og det er ikke lite det er snakk om, for India har i en årrekke vært verdens største gullimportør bare overgått av Kina i enkelte år.

Den store gullimporten var imidlertid ifølge finans.dk et problem for landet i 2012 og 2013 da det kjempet med store underskudd på handelsbalansen. India innførte derfor restriksjoner på forbrukernes gullkjøp for å redusere importen og strømmen av indisk valuta ut av landet.

Dette fikk effekt, og ifjor utgjorde Indias gullkjøp rundt 25 prosent av det globale markedet, mens Kina hadde overtatt tetplassen med en andel på 30 prosent.

 

Les også: Han skal bygge gulltårn i Mumbai (2014)


  Gullkjøper gikk konkurs   (2014)

  Gullfunnet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.