Toppsjef Åse Aulie Michelet sendes ut døren fra toppsjefjobben i John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest MHG med umiddelbar virkning, to år etter at hun begynte i jobben.

Det er ingen tvil om hvem som har tatt initiativ til at MIchelet nå forlater havbrukskonsernet, som har hatt en aksjeoppgang på 160 prosent det siste året.

- Jeg kan si lite om bakgrunnen for at jeg slutter. Men jeg må ta styrets overraskende beslutning til etterretning, sier Aulie Michelet til DN.no.

- Har du fått sparken?

- Jeg synes ikke det er riktig å bruke det ordet i denne sammenhengen, men det er helt klart at det er styret som har tatt initiativ til at jeg må slutte, sier hun.

- Hvordan vil du beskrive forholdet ditt til hovedaksjonæren i Marine Harvest i disse to årene?

- Ingen kommentar.

- Etterlater seg et meget lønnsomt konsern
Sjefen som Marine Harvest nå setter på gaten er en meget suksessrik leder, som før jobbet 28 år i røntgenkontrast-selskapet som startet som Nycomed, senere Hafslund Nycomed, Amersham og GE Healthcare. Hun har også hatt en rekke tunge styreverv.

Se Åse Aulie Michelets nettverk her.

- Jeg vil takke Åse Aulie Michelet for hennes betydningsfulle innsats for Marine Harvest gjennom disse to årene. Hun etterlater seg et meget lønnsomt konsern, som er betydelig sterkere finansielt enn hva det var da hun overtok for to år siden. Marine Harvest er markedsleder og har en god basis for sterk langsiktig lønnsomhet i en vekstindustri. Styret i Marine Harvest ønsker Åse Aulie Michelet alt godt for fremtiden, sier styreformann Ole-Eirik Lerøy i en kommentar.

- Industriell strategi
Aulie Michelet er tydelig overrasket over styrets beslutning.

- Jeg har fulgt en industriell strategi, og har produsert svært gode resultater. Organisasjonen har gjort en kjempejobb, og den vil fortsette å utvikle seg veldig bra, sier hun og viser til at driftsresultatet er snudd helt om og at kontantstrømmen er kraftig forbedret.

- Uenighet
Lerøy vil overfor TDN Finans ikke utdype hvorfor konsernsjef Åse Aulie Michelet ble bedt om å fratre, utover at det skyldes en uenighet.

Han sier videre at strategien i selskapet ligger fast.

- Det er ingen planer om strategiendring. Det er steady business, sier Lerøy til TDN Finans.

Se Ole-Eirik Lerøys nettverk her.

- En styrebeslutning
På spørsmål fra DN.no om beslutningen om å kaste Aulie Michelet fra jobben kom etter initiativ fra hovedeier, er Lerøy kontant i svaret.

- Dette er en styrebeslutning, sier han.

I Marine Harvest-styret (ekstern lenke) sitter blant andre John Fredriksens nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim, Trøims kjæreste Celina Midelfart og John Fredriksens datter Cecilie Fredriksen.

- Spesielt betydningsfull
I perioden som konsernsjef har Michelet ifølge børsmeldingen "med sin inspirerende energi" bidratt betydelig til utviklingen av konsernet, og spesielt for integrasjonen av de tre selskapene som var utgangspunktet for dannelsen av Marine Harvest.

«Hennes innsats og effektivitet i håndteringen av den utfordrende situasjonen i Chile har vært spesielt betydningsfull», skriver selskapets styreleder - som ba Aulie Michelet om å forlate jobben på dagen.

- Unik industri
På spørsmål om hva hun vil huske best fra tiden i Marine Harvest, kommer Aulie Michelets svar raskt:

- Den spennende industrien som er unik for Norge, og som jeg tror vil vokse mye fremover. Marine Harvest vil i 2010 levere resultater som er svært gode.

Forståelig nok har hun ikke fått tenkt særlig mye på hva hun skal gjøre fremover.

- Dette er meget nytt, jeg har absolutt tenkt lite på hva jeg skal gjøre. Først er det påske, så skal jeg tenke litt på hva jeg skal gjøre fremover. Jeg har i alle fall mye energi, sier hun.

Marine Harvest-aksjen MHG faller 0,87 prosent til 5,11 kroner.

Se Åse Aulie Michelets nettverk her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.