Tirsdag formiddag kom den overraskende meldingen om at den internasjonale programvaregiganten Microsoft byr på Fast Search & Transfer.

Microsoft byr 19 kroner aksjen, en 42 prosents premie i forhold til sluttkurs fjerde januar.

Budet verdsetter Fast til 6,6 milliarder kroner. Selskapet har en markedsverdi på Oslo Børs på rundt 4,5 milliarder kroner.



- En fjær i hatten til Lervik

- En bra match

Fast-feber på børsen

På stram line

Vil avsette Keith og Fussell

Orkla kjøper før maktkamp



Anbefaler aksept for budet
Fast-styret har enstemmig anbefalt budet. Aksjonærer som eier 37 prosent av aksjene, inkludert Orkla og Hermes Focus Asset Management, har allerede akseptert det.

Handelen er avhengig av at aksjonærer som tilsammen kontrollerer mer enn 90 prosent av selskapet takker ja.

Microsoft kjøpte tirsdag 17 millioner aksjer i Fast, tilsvarende 5,05 prosent av aksjene i selskapet.



Vil ha Fasts bedriftssøk
Det er Fasts bedriftssøk som er interessant for Microsoft.

- Bedriftssøk er i ferd med å bli et nødvendig verktøy for virksomheter av alle størrelser og bidrar til at medarbeidere kan finne, bruke og dele forretningskritisk informasjon raskt, sier Jeff Raikes, leder av Microsofts Business Division, i en pressemelding.

- Frem til nå har virksomheter måttet velge mellom kraftige og avanserte bedriftssøkløsninger, eller mer vanlige infrastrukturløsninger. Kombinasjonen av Microsoft og Fast gir kundene en ny valgmulighet – én leverandør med løsninger som spenner over hele spekteret av ulike behov, sier Raikes.

Våpen mot Google
Microsoft skaffer seg dermed et nytt våpen i konkurransen med blant annet Google.

Søk er kanskje det viktigste strategiske satsingsområdet for Microsoft. De har prøvd lenge, men ikke fått det helt til på egen hånd.

- Vi mener kombinasjonen mellom Fasts bedriftssøk og våre produktivitetsfremmende bedriftsapplikasjoner er en svært god match, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Eirik Lae Solberg, til Dagensit.no.

Det samme mener Fast-sjef John Markus Lervik:

- Dette er utrolig spennende for oss. Vi får kombinasjonen av verdens beste teknologi og verdens største programvareselsap, sier Lervik til Dagensit.no.

Les intervjuet med Lervik her: Fast-sjefen: - Vi kan dominere

Også analytiker i Fondsfinans, Arild Nysæther, mener kombinasjonen er god.

- Det er en veldig god match. Microsoft satser mer og mer på enterprise-type software, men mangler akkurat denne biten for å komplettere sitt tilbud, sier Nysæther til DN.no.

Les: Fast-feber på børsen

Lae Solberg kan ikke svare på om Fast er et "need to have" eller et "nice to have" for Microsoft i konkurransen med Google, og henviser til en telefonkonferanse med Lervik og Raikes tirsdag kveld.

Ingen kamp mellom aksjonærene
Microsofts bud har satt en stopper for maktkampen i Fast som blåste opp like før jul.

Orkla har sett seg lei på utviklingen i Fast, og knytter vanskjøtselen til de to britiske styremedlemmene Robert Keith og Thomas Fussell.

Like før jul krevde derfor Orkla ekstraordinær generalforsamling i selskapet, med det mål å erstatte de to britene med Inge K. Hansen som ny styreleder, Finn Berg Jacobsen og Stig Eide Sivertsen.

Les: Vil avsette Keith og Fussell

Tirsdag morgen meldte de selskapene at Orkla hadde gått med på å utsette den ekstraordinære generalforsamlingen i Fast Search & Transfer på ubestemt tid.

Nå er det klart hvorfor Orkla gikk med på dette.

Orkla roser Lervik
Som Fasts største aksjonær har Orkla vært direkte involvert i forhandlingene som har ført til at Microsoft har lagt inn et bud på Fast Search & Transfer.

Investeringsdirektør i Orkla, Thomas Øybø, mener Microsoft-oppkjøpet er en god løsning.

- Vi har stor tro på Fasts teknologi. Det har Microsoft også erkjent, og det viser de med dette kjøpet, sier Øybø til Dagensit.no.

Han roser Lervik for å ha holdt Microsoft varm.

Les: - En fjær i hatten til Lervik

- Det er en industriell løsning og en fjær i hatten for Lervik og hans team, sier Øybø.

Sluttføres i andre kvartal
Transaksjonen er forventet gjennomført iløpet av andre kvartal i år.

Goldman Sachs International er finansiell rådgiver for Microsoft, og Merrill Lynch International er rådgiver for Fast Search & Transfer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.