Små, billige pc-er - såkalte netbooks - har for første gang i historien gitt Microsoft reell konkurranse innenfor pc-operativsystemer (med unntak av Mac). En av årsakene er at mini-pc-ene er for svake til å kjøre Microsofts nyeste operativsystem, Windows Vista.

De fleste mini-pc-er selges derfor i dag enten med Linux eller det aldrende Windows XP-operativsystemet.

Ett av Microsofts viktigste strategiske mål for Windows 7 er å dominere markedet for netbooks, skriver PCWorld.com. I dag leveres rundt 30 prosent av mini-pc-ene fra Asus og Acer med Linux som operativsystem, mens Linux' markedsandel på kraftigere pc-er er på bare rundt 1 prosent.

I motsetning til Windows Vista, som krever mye ressurser, har Microsoft fokusert mye på å optimalisere Windows 7 for å kunne kjøre på alle typer pc-er, også de aller minste og svakeste pc-ene.

Microsoft skriver i sin siste kvartalsrapport at den eksplosive veksten i salget av mini-pc-er har mye av skylden for den svake veksten i salget av Windows Vista. De første mini-pc-ene kjørte kun Linux, og Microsoft var nødt til å få Windows XP inn på dem for å demme opp for økningen i Linux-salget, forteller analytikere.

Mangler markedsføringsmuskler
Flere analytikere tror Linux vil ha vanskeligheter med å opprettholde sin markedsandel på mini-pc-er etter hvert som disse pc-ene nå har blitt mer populære blant folk flest, og spesielt ettersom konkurrenten heter Microsoft og har enorme markedsføringsmuskler.

- Jeg tror ikke Microsoft egentlig er bekymret for Linux på klientsiden. De fleste forsøk på å få fart på Linux på klientsiden har ikke ført noe sted, og jeg tror Linux-andelen av netbook-markedet vil falle når Windows 7 kommer, sier Roger Kay i analyse- og konsulentselskapet Endpoint Technologies til PCWorld.com.

Robert Enderle i analyseselskapet The Enderle Group sier at det å få XP inn på mini-pc-er helt klart var en respons på økende Linux-popularitet, men at Microsoft ikke er redd for at forbrukere eller produsenter skal foretrekke Linux.

- Problemet var at Linux kunne kjøre på en netbook, mens Vista ikke kunne det. Det var ikke snakk om at forbrukerne eller produsentene elsket Linux, sier Enderle.

Les også: Solid Windows 7 og Kan stoppe Windows- monopolet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.