Kampen om ISO-godkjenning av Open Xml er over. I dag ble det bestemt at Open Xml med vedtatt med 75 prosent av stemmene fra landene som sitter i komiteen (IEC).

Det ble avholdt to avstemminger. Den ene veier mest og er blant 32 land som sitter i IEC-komiteen som har behandlet søknaden. Den andre avstemmingen er blant alle ISOs medlemmer som er 71 land. Her oppnådde Open Xml 86 prosent av stemmene.

Det hadde med andre ord ikke hatt noen reell effekt om Norge også hadde stemt nei.

Fortsetter arbeidet
Mange har kritisert Microsoft, Standard Norge og ISO for at Open Xml som standard er mangefull og for komplisert og derfor ikke burde blitt godkjent. Men det at standarden blir godtatt av ISO betyr ikke at arbeidet med å forbedre den er over. Nå fortsetter arbeidet med å forbedre den teknologiske standarden i Open Xml gjennom ISOs rammeverk.

- Alle som vil kan nå bidra i videreutviklingen av standarden, sier Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge i en pressemelding.

1.000 forbedringer
ISO skriver på sin nettside at det kom inn tilsammen 3.500 kommentarer fra komitélandene med forslag til endringer i standarden ved høringsrunden i september 2007. Her ble Open Xml ikke godkjent som standard.

ISO kokte ned disse til 1.000 endringsforslag etter å ha gått gjennom overlappende poenger.

En del av disse ble gjennomgått i plenum av komitélandene i februar under en høring. Medlemslandene hadde deretter frist til forrige fredag til å endre eller avgi endelig stemme til ISO. De fleste har altså valgt å stemme ja i denne runden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.