Den siste tiden har det vært skrevet mye om Microsofts globale kamp for å få anerkjent sitt dokumentformat Open Xml som ISO standard. Open Xml er allerede godkjent av Ecma, en annen standardiseringsorganisasjon. Men for Microsoft er det viktig med ISO-sertifisering fordi det er dette kriteriet det offentlige gjerne legger til grunn for sine avgjørelser.

I løpet av mars skal offentlige standardiseringsorganer fra 37 forskjellige land stemme over hvor vidt de synes Open Xml fortjener status som ISO-standard.

Microsoft kjemper nå med nebb og klør for å påvirke disse organene.

Svensk fadese
Microsoft har blant annet blitt beskyldt for å forsøke å kjøpe seg stemmer. Microsoft Sverige lovet sine partnere økte markedsføringsmidler dersom de gjorde en innsats for å få Open Xml godkjent i ISO. Det fikk flere Microsoft-partnere i Sverige tilå melde seg inn i standardiseringsorganisasjonen rett før den første avstemmingen, skriver Dagens Næringsliv.

- Påstander om at Microsoft jukser er bare tull. Vi har vært veldig forsiktige. Det har bare vært en episode i Sverige, og den har vi ordnet opp i, sier Stephen McGibbons, teknologidirektør for Microsoft i Europa.

Dette har ikke skjedd i Norge, men Microsofts nroske selskap har også gjort sitt for å påvirke avgjørelsen. De har sendt ut et forslag til et standardbrev til 37 av sine norske partnere. Dette brevet har partnerne blitt oppfordret til å sende videre til den norske standardiseringsorganisasjonen Standard Norge. Brevet oppfordrer til å stemme i favør av Open Xml.

- I Norge har vi vært i kontakt med noen virksomheter som er opptatt av Open Xml, men vi har ikke drevet en kraftig mobiliseringskampanje. Vi sendte ut et standardbrev og ba om støtte fra 37 partnere. Kall det en underskriftskampanje, men vi synes det er et legitimt virkemiddel, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft til DN.

Uenige
Det er blandede raksjoner på dette virkemiddelets legitimitet. Nasjonalt Kompetansesenter for Fri Programvare er ikke enig med Lae Solberg.

- Jeg synes det er en ugrei prosess. Det bør være opp til hver enkelt aktør å forfatte et slikt brev til Standard Norge. Et slikt standardbrev er problematisk, sier Heidi Arnesen Austlid, direktør for kompetansesenteret.

Standard Norge selv ser ikke dette problemet.

- Alle prøver å få frem sine sysnpunkter. Microsoft har laget et forslag til et brev som selskapet fikk noen til å sende inn. Det er helt legalt, sier Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.