Microsoft lanserte onsdag kveld norsk tid den første offentlige betaversjonen av sin neste nettleser. Internet Explorer 8 (IE8) får en rekke nye funksjoner som skal gjøre nettsurfingen både raskere, enklere og sikrere.

Programvareselskapet lanserte den første betaversjonen av Internet Explorer 8 i mars, men dette var en tidlig testversjon hovedsakelig ment for utviklere. Versjonen som lanseres nå, beta 2, er den første som er rettet mot en bred målgruppe, og som også vil oversettes til en rekke ulike språk. Norsk versjon kommer i løpet av september.

Mer effektiv surfing
Microsoft har i arbeidet med IE8 prioritert å lage en nettleser som skal gjøre nettsurfingen raskere og mer effektiv. Dette går ikke nødvendigvis på hastigheten på visningen av selve nettsidene, men måten man navigerer på.

- Vi ser at brukerne gjerne går inn på de samme nettsidene. Dermed er det interessant hvordan vi kan øke effektiviteten på dette, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

 

En av de nye funksjonene som skal bidra til mer effektiv surfing er en ny og forbedret adresselinje. Når du nå begynner å skrive inn tekst i adresselinjen gjøres det et oppslag i både tidligere besøkte sider, i bokmerker og i RSS-feeder. Lignende funksjonalitet finnes allerede i Firefox- og Opera-nettleserne. Microsofts tilnærming skiller seg imidlertid fra Firefox og Opera ved at treffene grupperes etter tidligere besøkte sider, bokmerker, osv. – slik at det er lett å finne det du er ute etter.

Når du er inne på en nettside og åpner nye sider fra denne vil IE8 nå gruppere fanene slik at de som hører sammen vises ved siden av hverandre. Det gjør det lettere å finne riktig fane hvis du har mange faner oppe samtidig. Er du for eksempel inne på dagensit.no og åpner flere sider fra dette nettstedet i nye faner, vil disse fanene grupperes sammen – og du kan også lukke en hel fanegruppe samlet.

Lover å følge standardene
Microsoft har et heller frynsete rykte når det gjelder å følge web-standarder. På grunn av Internet Explorers dominerende posisjon har imidlertid veldig mange nettsteder valgt å gjøre tilpasninger slik at nettstedene likevel ser riktig ut i IE.

Fra og med Internet Explorer 8 har Microsoft bestemt seg for å bli best i klassen på å etterfølge standarder. Nettleseren skal for eksempel klare den såkalte Acid2-testen, og den skal støtte alle etablerte standarder.

- IE8 skal bli verdens mest standard-compliant browser, sier teknologirådgiver i Microsoft Norge, Børge Hansen. Denne kursendringen fra Microsoft kan imidlertid føre til at nettsteder som har vært tilpasset for å se bra ut i tidligere versjoner av IE, kan vises feil i IE8. Dette løses ved at IE8 har innebygget en såkalt kompatibilitetsmodus som enten kan aktiveres av brukeren, eller ved at eieren av et nettsted definerer at nettstedet skal vises i kompatibilitetsmodus.

- Dette er et uttrykk for hva som er Microsofts holdning til åpne standarder nå, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Eirik Lae Solberg.

- Samtidig ønsker vi ikke å lage problemer for de som har gjort tilpasninger til eldre nettlesere. Vi tar med oss historien, samtidig som vi lever opp til det vi har sagt om åpne standarder, forteller Solberg.

Økt sikkerhet
IE8 har med seg mange av sikkerhetsfunksjonene fra IE7, men nettleseren skal ha blitt enda bedre på å detektere både såkalte phishingforsøk (”nettfisking”) og cross-site-scripting (XXS). Begge er metoder som brukes mer og mer av hackere til å blant annet lure til seg personlig eller sensitiv informasjon fra brukerne.

Ifølge Seierstad stopper Microsofts Hotmail-tjeneste hele 4,5 milliarder spammeldinger i døgnet, og teknologien bak dette er nå en del av phishingfilteret i IE8.

 

Forsøker du å gå inn på svindelnettsteder blir du varslet, og IE8 vil også forhindre forsøk på å laste ned ondsinnet programvare (såkalt ”malware”). En liten, men viktig detalj er at toppdomenet utheves i adresselinjen. Det gjør at det er lettere for brukeren å se om man virkelig er inne på nettbanken sin når man ser en lang URL i adressefeltet, eller om man er blitt lurt inn på et annet nettsted.

Privat surfing
IE8 har fått en ny funksjon som gjør det mulig å surfe på nettet uten at man etterlater seg noen spor på pc-en. Hensikten med den såkalte InPrivate Browsing-funksjonen er å forhindre at privat informasjon kommer på avveie, for eksempel når man låner en annens pc for å logge seg inn på e-postkontoer eller lignende.

 

Når man aktiverer InPrivate Browsing åpnes en ny sesjon i et nytt vindu, og alt man gjør i nettleseren vil skje uten at noe mellomlagres på pc-en (verken søkeord, mellomlagrede filer, cookies, passord eller annen informasjon).

Man har i IE8 også bedre kontroll på hva slags informasjon ulike nettsteder kan samle inn om deg, via funksjonen Inprivate Blocking.

Mer stabilt
Blant de mest etterlengtede nyhetene er at IE8 automatisk husker hvilke nettsider og faner du har hatt oppe, og gjenoppretter disse etter et krasj. Dette er funksjonalitet andre nettlesere har hatt lenge.

 

Nytt i IE8 er også at hver fane kjører som hver sin prosess i Windows. Det betyr i praksis at hvis en nettside i en fane forårsaker et krasj, så krasjer kun denne fanen – og ikke hele nettleseren. Hvem har vel ikke opplevd at en nettside krasjer hele nettleseren, med et stort antall faner – og at du må starte helt forfra når du restarter nettleseren?

Også det innebygde søkefeltet i nettleseren er forbedret. Mens du tidligere måtte gå inn og endre forvalgt søkemotor (for eksempel for å bytte fra Microsofts Live Search til Googles søk), får du nå opp en ikonbasert meny med alle søkemotorene når du begynner å taste inn et søkebegrep. Dermed kan du enkelt gjenta et søk i for eksempel Google, Amazon.com eller Wikipedia ved å klikke det aktuelle ikonet.

Akselleratorer
En av de mest spennende nyhetene i IE8 er de såkalte ”akseleratorene”, tidligere også omtalt som ”activities”. Hvis du for eksempel merker en adresse på en nettside kan du automatisk få opp et kart som viser hvor dette er. Du kan også få oversatt tekst mellom ulike språk ved å merke teksten og velge oversettelse fra en meny.

 

Det finnes allerede et stort antall akseleratorer, og Microsoft har lagt opp til at nettsteder kan lage sine egne. Det finnes for eksempel en egen eBay-akselerator som lar deg søke etter produkter på auksjonstjenesten eBay, bare ved å merke et produktnavn du finner på en nettside og så velge eBay-akseleratoren fra menyen.

 

En annen spennende teknologi er ”slices”. Dette baserer seg på RSS-teknologi, og er en løsning hvor du kan hente ut små elementer fra en web-side og legge dette inn som en nedtrekksmeny på verktøylinjen i IE8.

Et eksempel på bruk av slices er at du for eksempel kan få statusoppdateringer fra Facebook, informasjon om bestemte aksjer du følger med på, osv.

IE8-tilpasser nettsteder
Microsoft Norge snakker med flere store nettsteder om å gjøre tilpasninger av nettstedene slik at brukerne skal se en ekstra nytteverdi av å bruke IE8 fremfor andre nettlesere.

- Vi er i dialog med flere av de store nettstedene om blant annet nytteverdien av slices. De vi har snakket med virker veldig interessert. Mange av de store vil ha tilpasset sine sider slik at man ser en ekstra nytteverdi ved å bruke IE8, sier Hansen.

Av andre nyheter nevner vi at det nå skal være lettere å administrere tilleggsmoduler og se hvem som står bak disse, og at det nå er økt sikkerhet rundt ActiveX-kontroller. Det er også bedre muligheter for bedrifter å styre hva brukerne skal ha tilgang til via såkalte ”group policy”-innstillinger.

Under skallet skal det også være en rekke forbedringer og nye funksjoner som skal gjøre livet lettere for web-utviklere.

- Når kommer den endelige versjonen på markedet?

- Det avhenger blant annet av hvordan betatestingen går, og hva som kommer ut av dette, sier Seierstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Du kan laste ned beta 2 av IE8 her