I morges varslet arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) at han onsdag morgen vil holde en pressekonferanse om endringer i arbeidsmiljøloven.

Etter det DN kjenner til, innebærer en av endringene at han vil gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette i midlertidig stilling. Endringen skal innebære en generell adgang til å ansette arbeidstagere i midlertidig stilling i inntil ett år.

I dag er det stort sett bare ved vikariater eller ved arbeid av midlertidig karakter at det er adgang til å ansette i midlertidig stilling.

På et møte i arbeidspolitisk råd i formiddag orienterte statsråden partene i arbeidslivet om endringene som kommer.

LO-leder Gerd Kristiansen likte ikke det hun hørte.

– Dette er uggen Frp-politikk og en krigserklæring mot regelen i norsk arbeidsliv om at man prater sammen før man gjør endringer, sier Kristiansen.

 

Senker terskelen

Arbeidsminister Eriksson vil ikke kommentere saken i dag, men viser til onsdagens pressekonferanse.

Tilhengerne av å øke adgangen til midlertidig ansettelse, fremhever gjerne at det vil gi utsatte grupper som funksjonshemmede eller innvandrere, en mulighet til komme inn i arbeidslivet. For arbeidsgivere som er usikre på om en arbeidssøker vil fungere i en jobb, kan risikoen ved å ansette oppleves som for stor i dag. Med adgangen til å ansette midlertidig, kan terskelen for å ansette bli lavere.

Dette er argumenter LO-lederen ikke kjøper.

– Det blir mer lettvint å ansette de som ansettes, og senker terskelen inn i jobb. Men det blir også lettere å sette folk utenfor, og dette frafallet er nå det største problemet i Norge. Ungdom som mister jobben kan bli varig utenfor, med de langvarige økonomiske og sosiale konsekvenser det får, sier Kristiansen.

Hun viser til Sverige, der reglene for midlertidighet er romsligere enn i Norge.

– En av de få ting ekspertene er enige om er at det ikke øker sysselsettingen. Sverige har dobbelt så mange midlertidige som oss. Samtidig har de dobbelt så mange arbeidsløse. I tillegg til de som måtte reise utenlands for å få jobb, sier Kristiansen.

Hun mener økt adgang til midlertidighet innebærer en forskyvning av makt til arbeidsgiverne på bekostning av arbeidstagerne.

 

"Mer løsarbeid

– Økt rom for arbeidsgivere til å ansette midlertidig gir mer utrygghet, er en svekkelse av oppsigelsesvernet og gir arbeidsgiver større frihet på arbeidstagers bekostning, sier Kristiansen.

I tillegg til at hun er sterkt uenig i forslaget fra Eriksson, reagerer LO-lederen kraftig på at regjeringen fremmer forslaget uten at det har vært noen dialog med partene i arbeidslivet på forhånd.

– Regjeringen sier den vil satse på trepartssamarbeid og den norske modellen. I praksis fjerner man seg mer og mer fra dette. Skatten for fagorganiserte ble økt. Arbeidsmarkedstiltak og permitteringsregler svekkes i en tid der stabilitet og jobbvekst er vår fremste mangel. Regjeringen ser ut til å styre oss mot både mer løsarbeid og økt arbeidsløshet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.