IMF spår at de oljeeksporterende landene i Midtøsten vil oppleve et inntektstap på mellom 4.000 og 4.450 milliarder kroner i år, sammenlignet med 2014.

Mens oljeprisen sommeren 2014 lå på 115 dollar fatet, var den i januar i år helt nede i rundt 30 dollar fatet, noe som har fått alvorlige følge for landene som har få andre eksportinntekter.

Budsjettunderskudd

I Saudi-Arabia, som er verdens største oljeeksportør, sto oljen i fjor for 72 prosent av inntektene.

Prisfallet resulterte i et underskudd på statsbudsjettet på nærmere 750 milliarder kroner, noe som tvang kongedømmet til å tære på pengereserven.

Oljeinntektene har tidligere utgjort hele 90 prosent av inntektene i Saudi-Arabia, som nå tvinges til å kutte både i lønninger og rause velferdsordninger.

Også i inneværende år vil landet ende opp med et underskudd på rundt 750 milliarder kroner, vel å merke dersom statsbudsjettet som ble lagt fram av kong Salman ved årsskiftet blir holdt.

Redusert vekst

Ifølge IMF vil den lave oljeprisen resultere i en samlet økonomisk vekst på 1,8 prosent for Saudi-Arabia og de fem øvrige landene i Golfstatenes samarbeidsråd, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman og De forente arabiske emirater i år. Veksten i fjor i regionen var på 3,3 prosent.

Saudi-Arabia vil i år oppleve en vekst på drøyt 2 prosent, spår IMF, som oppfordrer landene i regionen til å få fart på reformene for å begrense skadevirkningene av den lave oljeprisen.

– Må kuttes

IMF mener det må kuttes mer i lønninger og velferdsgoder og at det må kuttes i subsidieordninger.

De fleste landene i regionen har alt skrudd opp prisene på drivstoff, vann og elektrisitet, noe også store oljeeksportører som Algerie og Iran har måttet gjøre.

– Oljeprisene kommer trolig til å øke fra dagens nivå, men det vil gå lang, lang tid før den er oppe på samme nivå som i 2013 og 2014. Det betyr at mange av landene må kutte i utgiftene og at de også må forsøke å skaffe nye inntekter fra andre sektorer enn olje, sier lederen for IMFs avdeling for Midtøsten og Sentral-Asia, Masood Ahmed.

Unge ledige

IMF viser blant annet til at 10 millioner unge vil entre arbeidsstokken i Golfstatene fram mot 2020, men at 3 millioner av dem må belage seg på å gå ledige dersom den økonomiske utviklingen ikke snur.

Frustrasjon blant arbeidsledige unge var en av drivkreftene under den arabiske våren i 2011, da millioner strømmet ut i gatene med krav om demokrati og arbeid. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.