Det sa den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman i et TV-intervju fredag.

– I øyeblikket er vi i første fase, som er luftangrep. Jeg ser for meg at vi i morgen eller dagen etter vil bestemme hva som blir neste fase, sa Lieberman.

Selv mener han at Israel nå må «gå hele veien» og sørge for at den islamistiske bevegelsen Hamas mister makten på Gazastripen.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor vi ikke fullfører jobben. Det vil bare lede til en nedtelling fram til neste militæroperasjon, sa Lieberman ifølge avisa Jerusalem Post.

Vil ikke gi seg

Statsminister Benjamin Netanyahu har på sin side sagt at offensiven på Gazastripen vil fortsette til Hamas' rakettangrep mot Israel tar slutt.

Hamas' øverste leder på Gazastripen, den tidligere palestinske statsministeren Ismail Haniyeh, mener imidlertid at det er Israel som må stanse sine angrep først.

– Det var Israel som begynte denne aggresjonen, og den må stanse. Vi forsvarer oss bare, sier han.

Natt til lørdag ble 16 mennesker drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge palestinske kilder. I Beit Lahiya ble to personer drept i et angrep som skal ha rammet en veldedig organisasjon som jobber med å hjelpe funksjonshemmede.

En rekke andre personer ble drept blant annet i Gaza by, ifølge palestinske helsemyndigheter.

– Verre enn i 2009

Siden de israelske angrepene på Gazastripen ble trappet kraftig opp tirsdag, er til sammen 121 mennesker blitt drept, ifølge nyhetsbyrået AFP. En stor andel av de døde er sivile.

I samme periode har væpnede palestinske grupper skutt over 500 raketter og bombekastergranater mot Israel. Så langt er ingen blitt drept i disse angrepene.

Den norske legen Erik Fosse, som befinner seg på Gazastripen, mener situasjonen der er verre enn under krigen mellom Israel og Hamas i 2009.

– Det er fem år siden Mads Gilbert og jeg var her under krigen, og det er bare blitt verre, sier Fosse til NRK.

Han har reist til Gazastripen med organisasjonen NORWAC og skal i første omgang koordinere nødhjelp og sørge for å få utstyr inn i det palestinske området

Nye angrep

Over 120 mennesker er drept i angrepene side de startet tirsdag.

Blant dem som ble drept natt til lørdag, var blant annet fem personer i Jabalya, nord i det palestinske området, ifølge palestinske kilder. Et luftangrep i Deir el Balah lenger sør kostet to mennesker livet, opplyser helsepersonell.

I Beit Lahiya ble to personer drept i et angrep som skal ha rammet en veldedig organisasjon som jobber med å hjelpe funksjonshemmede. Ifølge en talsmann for det palestinske helsedepartementet ble tre andre drept i et angrep i Gaza by. I tillegg døde én mann av skader han pådro seg i et angrep noe tidligere.

Siden de israelske angrepene på Gazastripen ble trappet kraftig opp tirsdag, er til sammen 121 mennesker blitt drept, ifølge nyhetsbyrået AFP. En stor andel av de døde er sivile.

I samme periode har væpnede palestinske grupper skutt over 500 raketter og bombekastergranater mot Israel. Så langt er ingen blitt drept i disse angrepene.

Trapper opp kritikken

– Jeg er veldig opprørt over de angrepene på rene sivile mål som vi har sett de siste dagene. Det er forferdelig når vi ser at det er sivile som lider mest. Det er kvinner, barn og eldre. Mange barn er drept og skadd. Dette kan ikke fortsette, sier Brende til NRK i New York.

Utenriksministeren stilte tidligere i uken spørsmål ved hvorvidt styrken i de israelske angrepene er ute av proporsjoner, men han har ikke villet fastslå dette. Han har heller ikke villet svare et klart ja eller nei på om angrepene er et brudd på folkeretten eller på humanitær rett.

Torsdag sa Brende til NTB at hvis sivile palestinerne fortsatt blir drept, vil det innebære at de israelske luftangrepene er ute av proporsjoner. Siden har dødstallene steget til over 100, og lørdag morgen var tallet oppe i 121, hvorav mange er sivile, opplyser palestinsk helsepersonell til nyhetsbyrået AFP.

Brende har tidligere fått kritikk fra Arbeiderpartiet for å føre en ubalansert Midtøsten-politikk. Fredag sa Brendes forgjenger Jonas Gahr Støre (Ap) til VG at Brende har vært for forsiktig når han har sagt at det kan reises spørsmål om det er forholdsmessighet mellom de israelske angrepene og rakettangrepene fra Gazastripen. De over 500 rakettangrepene har så langt ikke har drept noen, men fredag ble en israeler alvorlig såret da en rakett traff en bensinstasjon i byen Ashdod, cirka 3 mil nord for Gazastripen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.