Kongeriket Saudi-Arabia har for lengst merket oljeprisfallet på kroppen, og de tre store ratingbyråene Standard & Poor's (S&P), Moody's og Fitch har sprikende syn på landets økonomi.

Stridens kjerne er blant annet de forskjellige ratingbyråenes oljeprisprognoser, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Saudiarabiske myndigheter har måttet stri med fallende inntekter, store budsjettunderskudd og drastiske reduksjoner i landets reserver.

Nylig bestemte landets kongefamilie seg for å beskatte befolkningen for første gang, som en del av en rekke reformer for å dreie landets økonomi vekk fra oljeavhengigheten.

BAKGRUNN: Han skal totalforandre Saudi-Arabias økonomi

Senket utsiktene

S&P har kuttet kredittvurderingen av Saudi-Arabia med to hakk, til A-. Ifølge byrået betyr en slik rating en «sterk kapasitet til å møte finansielle forpliktelser, men ganske sårbar for utfordrende økonomiske forutsetninger og endrede vilkår.»

I januar senket ratingbyrået S&P sine oljeprisanslag til omtrent 40 dollar fatet I 2016, med en gradvis økning til 50 dollar fatet i 2018 og de påfølgende årene. Det er noe av grunnen til at byrået nå har senket utsiktene for Saudi-Arabias økonomi.

S&P har også de laveste utsiktene for økonomisk vekst i Saudi-Arabia.

Kastet ut av landet

Tradisjonelt sett gjøres kredittvurderingene på betalt oppdrag fra selskapene, organisasjonene og landene de vurderer. I fjor terminerte Saudi-Arabias myndigheter avtalen med S&P, som gjør at selskapet ikke har tilgang til annet enn offentlig informasjon.

Det gjør at S&P-vurderingene er såkalte «uoppfordrede vurderinger».

- Vi vil kun gjøre en uoppfordret vurdering hvis vi tror vi har tilgang til en tilstrekkelig mengde offentlig informasjon til å støtte vår analyse og pågående overvåkning, og hvis vi mener det er nok markedsinteresse for den uoppfordrede vurderingen, sier S&P til Reuters.

Moody’s og Fitch har fortsatt «kommersielle tilknytninger» til landet.

«Stabil» og «sterk»

Denne måneden oppdaterte Moody’s sine prognoser for Saudi-Arabia, og opprettholdt en AA3-rating med stabile utsikter. Det er den laveste av tre kategorier innenfor «høy kvalitet og svært lav risiko»-beskrivelsen. I januar reviderte byrået sine oljeprisutsikter fra 43 til 33 dollar fatet for 2016.

I ratingbyrået Fitchs siste oppdatering om Saudi-Arabia i september la byrået til grunn en oljepris på 75 dollar fatet i 2016 og 80 i 2017. Fitch gir Sør-Afrika en vurdering på AA-, med negative utsikter. En AA-rating betyr «veldig sterk kapasitet til å møte finansielle forpliktelser».

Denne uken reviderte selskapet ned sine oljeprisprognoser til 35 dollar fatet for 2016.

Følg markedet i DN Investor

Les også: Hundrevis vil være med på norsk solcellesatsing

- Vi snakker kutt nå og en videre senking av banen ned mot null

Nordea Markets justerer kroneprognosene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: