Russlands president Vladimir Putin besøkte mandag Teheran for første gang på åtte år. Med seg i bagasjen hadde han raketter og atomsamarbeid for å knytte tettere bånd til Iran.

Men Putin hadde også med seg et Syria-budskap som er helt i tråd med Irans egen linje overfor det krigsherjede landet.

Godtar ikke

Mandag ettermiddag diskuterte Putin utviklingen i Syria med ayatolla Ali Khamenei, og de to var skjønt enige om at «eksterne forsøk på å diktere scenarioer for politisk løsning i Syria» ikke kan godtas.

Enhver endring i Syrias lederskap må skje som følge av valg, slo de to fast.

– Amerikanerne har et langtidsprosjekt og forsøker å dominere Syria og hele regionen. Dette er en trussel mot alle land, spesielt Russland og Iran, sa Khamenei.

– USA forsøker nå å gjennomføre sin mislykkede militære strategi med politiske mål i stedet, la han til, med henvisning til foreslåtte fredssamtaler for å få en slutt på krigen.

Assad

Teheran og Moskva har i årevis vært president Bashar al-Assads viktigste allierte, og begge landene deltar i krigen på det syriske regimets side.

Putin satte i slutten av september inn russiske kampfly for å bistå i kampen mot Assads motstandere i Syria.

Iran deltar ikke offisielt med bakkestyrker i krigen, men innrømmer at «militærrådgivere» fra den iranske revolusjonsgarden befinner seg i landet. Flere av dem er drept i kamp.

Russiske flyene utfører daglige angrep mot mål mot påståtte IS-mål, men angriper ifølge USA også andre opprørsgrupper som kjemper mot Assad.

Mens Vesten mener Assad må gå av, er Russlands og Irans syn at Assad må sitte inntil det har blitt gjennomført valg i Syria – noe som kan by på praktiske og sikkerhetsmessige problemer i det krigsherjede landet.

Raketter

Under møtet mandag diskuterte Putin og Khamenei også andre temaer, og kunngjorde etterpå at de skal arbeide for tettere bånd mellom Russland og Iran. Putin hadde mandag også møter med president Hassan Rouhani.

Kort tid etter at Putin landet i den iranske hovedstaden, meldte et iransk nyhetsbyrå at russernes lenge varslede leveranse av rakettsystemet S-300 til Iran er i gang.

Samme dag undertegnet også Putin et dekret som gjør at russiske selskap får lov til å jobbe på iranske anrikingsanlegg, samt eksportere utstyr og teknologi til spesifikke oppgaver innen Irans kjernefysiske virksomhet.

Putins beslutning om å lempe på restriksjonene i atomsamarbeidet, innebærer blant annet russisk hjelp til iransk eksport av anriket uran og er i tråd med den internasjonale avtalen mellom Teheran og stormaktene.

Avtalen om levering av rakettsystemet S-300 ble opprinnelig inngått i 2007, men ble lagt på is på grunn av FN-sanksjoner overfor Iran.

Les også: Britene støtter Frankrikes bombing i Syria
Nyhetssending hos Norwegian
Statoil venter fortsatt press på gassprisene


Se DN Tv: Erna Solberg beroliger oljebransjen

Her beroliger Erna Solberg oljebransjen om at de passer godt inn i hennes klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg åpnet Statoils høstkonferanse mandag formiddag.
02:22
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.