Fra talerstolen tok Barack Obama et kraftig oppgjør med dem som mener at Syrias president Bashar al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

– Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige, sa Obama. De har argumentert for reglene som rådet før denne organisasjonen ble dannet, for at makt er et nullsumsspill, og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama i talen sin.

– Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte den amerikanske presidenten.

– Maktskifte må til

Obama ga med det klar beskjed til Russlands president Vladimir Putin som har

varslet at Russland vil samarbeide med Assad-regimet i Syria, Irak og Iran for å bekjempe ekstremistgruppen IS.

– Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama.

– Assad kan ikke pasifisere en befolkning som har blitt brutalisert av flere år med vilkårlig bombing og drap av sivile, fortsatte han, og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen IS.

Fem land har nøkkelen

Putin skal senere mandag tale under generaldebatten i FN, og det er knyttet spenning til hvordan han vil respondere på Obamas tale. Putin og Obama skal også møtes senere mandag for å diskutere Syria-krisen.

Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon sitter fem land med nøkkelen til konflikten i Syria, nemlig USA, Russland, Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia.

– Men så lenge én part ikke kan snakke med en annen, kommer vi ingen vei, sa generalsekretæren.

Les også: Syria-oppgjør mellom Putin og Obama i FN
- Nødvendig med høyere arbeidsledighet

Se DN Tv: Opptaksprøver for Oslo Brannvesen: - Det er betydelig flere med bakgrunn fra offshore

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.