Et dramatisk generasjonsskifte i Saudi-Arabia, den arabiske verdens kanskje mektigste land, har funnet sted.

Da landets finansminister siden 1996, Ibrahim Al-Assaf (67), nylig ble fjernet fra jobben markerte det fullførelsen av en nær fullstendig utskiftning i landets politiske ledelse.

Prinser kastes ut

Siden Saudi-Arabias nåværende konge, Salman bin Abdulaziz, kom til makten etter at hans forgjenger, Kong Abdullah, døde tidlig i 2015 har nesten alle ministrene blitt erstattet. Gamle, innflytelsesrike prinser og teknokrater med tette bånd til kongefamiliens eldre garde er erstattet av yngre byråkrater utenfor kongefamilien. Det ser ut til å gavne landets nye sterke mann, visekronprins Muhammad bin Salman.

– Det vi ser nå er at kongefamilien skal ut fra den politiske ledelsen og inn i mer symbolske stillinger. Prinsene skal tas ut av makteliten, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit til DN. Hun har fulgt Saudi-Arabia tett i mange år.

I dag er det kun fire av 20 ministre som er født inn i den saudiske kongefamilien, hvorav to roller innehas av den sittende kronprinsen og visekronprinsen – som er henholdsvis innenriksminister og forsvarsminister.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

 

Vil styre oljen

Omstillingen har også betydning utenfor landets grenser. Den unge visekronprinsen, antatt å være i begynnelsen av 30-årene, fester grepet om makten i landet – og får dermed sterkere innflytelse over avgjørelser knyttet særlig til landets oljepolitikk. Saudi-Arabia, som er verdens største oljeprodusent, har slitt tungt etter oljeprisfallet i 2014.

– Det viser et forsøk på å konsentrere innflytelsen på oljepolitikken i Saudi-Arabia rundt bin Salman og å feste grepet om innflytelsen i Opec og i verdens oljemarkeder rundt Saudi-Arabia, sier Hellestveit.

Omveltninger både i og utenfor Saudi-Arabia sår usikkerhet rundt den mye omtalte avtalen om kutt i oljeproduksjon blant medlemmene i oljekartellet Opec – der Saudi-Arabia er det mest innflytelsesrike medlemslandet.

– Det skjer nå så mange endringer både i regionen, innad i Opec og innad i Saudi-Arabias politikk at det er vanskelig å forutse hvordan det vil påvirke Salman og visekronprinsens planer for Opec-avtalen, sier hun.

Kuttavtalen er et ledd i å presse opp oljeprisen ved å redusere tilbudsoverskuddet som har utviklet seg i de globale oljemarkedene.

– Jeg tror saudiarabiske myndigheter har innsett at en oljepris over 100 dollar fatet hverken er sannsynlig eller i landets beste interesser. Jeg tror at 60–70 dollar oppleves rimelig for Saudi-Arabia, sier politisk analytiker Fahad Nazer i det amerikanske analyseselskapet JTG til DN på telefon fra USA.

Han har tidligere jobbet for den saudiarabiske ambassaden i Washington, D.C.

Det er knyttet stor spenning til hvorvidt denne kuttavtalen opprettholdes når Opec-medlemmene møtes 30. november. Fredag handles oljeprisen til 45 dollar fatet. 

Maktkamp

Den store utskiftningen spiller også inn i en storstilt maktkamp mellom bin Salman og hans eldre fetter, kronprins Muhammad bin Nayef (57). Bin Nayef er regnet som en innflytelsesrik politiker med særlig tette bånd til USA og Saudi-Arabias allierte i Vesten.

Men det er visekronprinsen som har seilet opp som Saudi-Arabias sterke mann de siste årene, etter at 80 år gamle kong Salman i større grad har trukket seg tilbake fra den daglige styringen av landet. Bin Salman, som er sønnen til den sittende kongen, har tatt enorme steg oppover i saudisk politikk de siste årene.

For halvannet år siden var han ansatt i kongens hoff. I dag er han visekronprins i landet, verdens yngste forsvarsminister og har overoppsyn med både det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og landets økonomi. Han leder arbeidet for å totalforandre kongedømmets økonomi.

– Det er helt åpenbart at visekronprinsen er den store vinneren etter denne omstillingen, sier Hellestveit, som poengterer at mange av de nyansatte ministrene de siste årene er nære allierte av bin Salman - også den nye finansministeren Mohammed Al-Jadaan.

Han var tidligere sjef for landets finanstilsyn.

– Betydelig utvikling

Nazer ønsker – som saudiarabere flest – ikke å snakke offentlig om interne maktkamper i Saudi-Arabias kongefamilie.

– Jeg fordyper meg ikke i kongelig politikk. Det er svært få mennesker i verden som har kunnskap om og forståelse av de indre anliggende til kongefamilien, sier han på spørsmål om hvem av de to prinsene som drar flest fordeler av omstillingen i Saudi-Arabia.

– På generelt grunnlag kan jeg si at aldersforskjellen mellom de to prinsene er stor, og at den store andelen unge saudiarabere lettere identifiserer seg med bin Salman. Det er en betydelig utvikling, sier Nazer.

Over 70 prosent av saudiarabere er under 30 år, og Nazer merker tydelig den stadig voksende innflytelsen til den unge prinsen.

– Muhammad bin Salman har betydelig innflytelse over landets økonomiske politikk og har pekt seg ut en klar retning for Saudi-Arabias økonomi, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DVNtv:

Militsen har våpentrening før presidentvalget i USA
De trener på hvordan de skal forsvare seg dersom det blir kaos etter presidentvalget på tirsdag. Denne militsgruppa i delstaten Georgia i USA heier på Donald Trump, men frykter at Hillary Clinton vinner som følge av valgjuks.
01:25
Publisert:
 

Svinger seg over Numedalslågen
Gasellen Høyt og Lavt er Skandinavias største klatrepark.
01:53
Publisert: