Det politiske spillet bak oljestrategiene til verdens største oljenasjoner har nådd nye høyder.

I et fem timer langt intervju med Bloomberg sier Saudi-Arabias visekronprins Muhammad Bin Salman at Saudi-Arabia vil godta å fryse oljeproduksjon på én viktig betingelse:

- Saudi-Arabia vil kun fryse produksjon dersom Iran og andre større oljeprodusenter gjør det, sa han.

Oljeprisen falt umiddelbart etter uttalelsen, ettersom en avtale om frys i oljeproduksjonen som omfatter både Iran og Saudi-Arabia virker stadig fjernere. Men det er ikke bare produksjonspolitikk som ligger bak Saudi-Arabias strategi.

- Dette har ingenting med oljeproduksjon å gjøre, men ren geopolitikk. Saudi spiller Russland og Venezuela opp mot Iran og gjør dem til svarteper, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB til DN.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt stemmer i:

- Dette er et politisk spill som skyver skylden på Iran for den lave oljeprisen, sier hun til DN.

Vil spille allierte mot hverandre

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institue har sett denne politiske strategien fra Saudi-Arabia i halvannet år.

- Det har vært en hovedmotivasjon for Saudi-Arabia å spille Irans allierte mot dem gjennom sin oljestrategi helt siden det høsten 2014 ble klart at en atomavtale skulle komme på plass, sier hun til DN.

Atomforhandlingene mellom Iran og flere vestlige land ble avsluttet i fjor, og førte til at vestlige sanksjoner mot Iran ble opphevet. Iran har siden økt oljeproduksjonen betydelig, og produserer omtrent 3,2 millioner fat per dag.

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved ILPI.
Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved ILPI. (Foto: Aftenposten)

Det faller ikke i god jord hos mange av oljelandene som sliter tungt med lavere oljepriser.

Senere denne måneden skal en rekke oljeproduserende land møtes til et oljetoppmøte i den qatarske byen Doha. Ifølge den qatarske oljeministeren vil 15 oljeproduserende land, som står for rundt 73 prosent av den globale produksjonen, støtte frys av produksjonen under toppmøtet.

Iran er ikke ett av disse landene.

Geopolitisk spill

- Det geopolitiske spillet mellom stormaktene i Midtøsten har tiltatt i styrke siden 2013. Det er en kamp om dominans over energimarkedene, økonomisk styrke, innpass i andre land, militær posisjon og politisk innflytelse, sier Hellestveit.

De lave oljeprisene har ført til tunge tider for mange oljeproduserende land, også for Saudi-Arabia. Det har ført til at Saudi-Arabia har lagt seg på en mer aktiv og aggressiv rolle for å befeste sin rolle som stormakt i regionen.

- Retorikk fra Saudi-Arabia og deres arabiske allierte mot alle aktørene i Midtøsten-konflikten er intensivert de siste ukene. Saudi-Arabia er i en nesten eksistensiell kamp om landets plass i regionen, og bruker virkemidler på en annen måte enn da i forholdene var mer stabile, sier Hellestveit.

Irans ledere har selv uttalt at landet vil opp på de samme produksjonsnivåene som før sanksjonene på omtrent fire millioner fat per dag før de ønsker å vurdere en frysavtale.

Det setter Saudi-Arabia tilsynelatende på samme side som de oljeproduserende land som støtter frys av produksjonen - mot Iran som nå er eneste oljeland som har nektet noen form for begrensning av egen oljeproduksjon.

Ser få frysmuligheter

Schieldrop har liten tro på noen avtale om frys i oljeproduksjon under oljetoppmøtet senere denne måneden.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Per Thrana)

- Det blir ikke noe produksjonsfrys fra Saudi-Arabia med mindre Iran er med. Iran øker produksjonen og skal fortsette med dette fremover, sier analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

Saltvedt tror derimot fortsatt en frysavtale kan komme på plass, men ser at utfordringene har blitt større etter visekronprinsens uttalelser. Motstridende interesser både innad i oljekartellet Opec og utenfor har tilspisset seg.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto:
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Kartellet har klart å komme seg forbi slike motsetninger tidligere. Enn så lenge er ikke alt håp ute for å få til et produksjonskutt under toppmøtet, sier hun.

Les også:

Derfor falt oljeprisen etter uttalelser fra den saudiske prinsen

Saudi-Arabia vil godta produksjonsfrys med Iran  

Vil lage gigantfond som blir dobbelt så stort som Oljefondet

Denne amerikanske 11-åringen har landet en 90 millioners-avtale med matvaregigant  

Dette er valgkampen Trump taper bak kulissene

215.000 nye jobber i USA i mars (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fått med deg denne? Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.

Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert: