I juli, som tradisjonelt er en veldig sterk pilsmåned, falt ølssalget med 8,7 prosent. Småskalabryggeriene hadde derimot en volumvekst på 23,7 prosent. Dette kommer frem i tall DN har innhentet hos Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Juli var historiens nest beste for småskalabryggeriene med et salg på drøyt 773.000 liter.

- Sommeren har vært dårlig, og det har rammet alt som kan drikkes. Men småskalabryggeriene fortsetter å vokse og det blir stadig fler av dem, sier Petter Nome som er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Nå er spenningen hvor lenge den eventyrlige veksten for småskalabryggeriene vil vare.

- Vi har kanskje sett den største boomen, sier Jens Petter Maudal som driver Haandbryggeriet i Drammen.

Bølge av Indian pale ale

Haandbryggeriet har gått fra 5 til 22 millioner kroner i omsetning på fem år. På grunn av store investeringer i økt produksjon, ble det et magert resultat på 600.000 kroner for bryggeriet som ble etablert i 2005.

I juli lå volumveksten på 20 prosent sammenlignet med året før.

- Nå kan vi begynne å se danmarkssyndromet. Etter flere år med fremvekst, vokste kapasiteten raskere og en del har begynt å falle i fra. Det kan godt være at det blir vanskelig for en del. Å komme seg inn i et marked som er sprengt, kan bli vanskelig, sier Maudal.

Inn med surøl

En bølge av Indian pale ale har de siste månedene skylt innover Norge. Også de store bryggeriene har kastet seg på denne bølgen. 

- Jeg tror ikke pilsen er på vei ut, men veksten har vært ensidig på denne øltypen. Det er nesten som at det har blitt litt kjedelig. I stedet for pils vil alle lage pale ale, sier Maudal.

Maudal tror at belgisk saison, fruktøl og surøl vil være vekstvinnere fremover.

Les også:

- Dette er den største trusselen mot SAS

Nekter å tro at nettbrettet har lidd samme skjebne som telefaksen og VHS-spilleren

"Eiendomsskatt er som en rus: Hvis du blir hekta vil du bare ha mer av det" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.