Ifølge en fersk analyse fra Wood Mackenzie må titusener av olje- og gassbrønner offshore Asia- og stillehavsregionen fra boreboomen i 1970 og 1980 snart sendes til skroting, skriver Bloomberg News.

Det kan koste opptil 100 milliarder dollar, tilsvarende 770 milliarder kroner.

7,5 millioner tonn stål

Halvparten av regningen må betales av de statlige eide oljeselskapene, og i siste ende skattyterne, ifølge energikonsulentselskapet.

I havet rundt om i regionen er det 35.000 oljebrønner, mer enn 2500 oljeplattformer og over 55.000 kilometer med rørledninger. Det er totalt 7,5 millioner tonn med stål som er gjenstand for petrokjemisk forurensning, skriver Wood Mackenzie, som mener det vil være et press på selskaper og myndigheter for å rydde opp kjapt.

Asia- og stillehavsregionen inkluderer blant annet Kina, Thailand, Malaysia, Indonesia og Australia.

Nisjevirksomhet

Når et felt skal forlates for godt må brønnene plugges igjen for å sikre at det ikke blir lekkasjer og miljøskader. Det er en kostnadskrevende prosess. Så skal plattformdekket og understellet fjernes og fraktes inn til land for skroting og gjenvinning.

Plugging av brønner og skroting av plattformer er ifølge Wood Mackenzie relativt nytt i Asia- og stillehavsområdet, og vil ikke uventet kunne føre til store miljøskader i områder der fiskeri er en viktig del av levebrødet dersom det blir gjort feil.

Det kan bli en industri i vekst for selskaper som investerer i infrastruktur og arbeidskraft til å gjøre det arbeidet.

– Det er en sterk industrikapasitet i regionen. Selskap som Singapore-baserte Keppel Corporation og Sembcorp Marine bygget seg opp på å bygge disse plattformene. De kan utvikle en nisjevirksomhet ved å skrote dem og bruke dem i andre deler av verden, sier analytiker Prasanth Kakaraparthi i konsulentselskapet, ifølge Bloomberg News. (Vilkår)

Konsernsjef for en dag
Eskil Engdal er til vanlig journalist i DN men etter et veddemål fikk han være konsernsjef i Norges Handels og Sjøfartstidende for en dag.
00:00
Publisert: