Dette bildet fra Nasa viser skogbrannene i California sett fra den internasjonale romstasjonen 3. august. Lange perioder med tørke og ekstremvarme har de siste årene gjort delstaten spesielt utsatt for slike ødeleggende branner. Eksperter sier dette kan bli den nye normalen når klimaendringer kombinert med husbygging i underutviklede områder skaper mer intense og destruktive branner.
Dette bildet fra Nasa viser skogbrannene i California sett fra den internasjonale romstasjonen 3. august. Lange perioder med tørke og ekstremvarme har de siste årene gjort delstaten spesielt utsatt for slike ødeleggende branner. Eksperter sier dette kan bli den nye normalen når klimaendringer kombinert med husbygging i underutviklede områder skaper mer intense og destruktive branner. (Foto: Alexander Gerst / AP)
Dette bildet fra den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) viser California sett fra den internasjonale romstasjonen 2. august. Ringet rundt er byen San Francisco, med branner i både nord og øst. Det brenner hovedsakelig i ubebodd terreng, men ukontrollert spredning grunnet varme vinder og stadig flere småbranner truer delstatens mindre byer.
Dette bildet fra den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) viser California sett fra den internasjonale romstasjonen 2. august. Ringet rundt er byen San Francisco, med branner i både nord og øst. Det brenner hovedsakelig i ubebodd terreng, men ukontrollert spredning grunnet varme vinder og stadig flere småbranner truer delstatens mindre byer. (Foto: Alexander Gerst / AFP / NTB Scanpix)
Alex Schenk bærer en bøtte med vann mens han kjemper mot flammene fra Ranch-brannen som er i ferd med å sluke huset hans nær Clearlake Oaks i California. Ranch-brannen er den ene av to branner som utgjør Mendocino-komplekset, den største skogbrannen i Californias historie.
Alex Schenk bærer en bøtte med vann mens han kjemper mot flammene fra Ranch-brannen som er i ferd med å sluke huset hans nær Clearlake Oaks i California. Ranch-brannen er den ene av to branner som utgjør Mendocino-komplekset, den største skogbrannen i Californias historie. (Foto: Noah Berger / AFP / NTB Scanpix)
Rester av mattestykker ligger spredt i askene etter et hjem ble slukt av Ranch-brannen i Spring Valley i Nord-California. Titusener av brannmenn kjemper mot de nådeløse flammene som herjer delstaten, mens dødstallet stiger til 11. Det rekordstore Mendocino-komplekset i den nordlige delen av California har ødelagt mer enn 290.000 acres – nesten 1200 kvadratkilometer – og er etter mindre enn to uker på størrelse med byen Los Angeles.
Rester av mattestykker ligger spredt i askene etter et hjem ble slukt av Ranch-brannen i Spring Valley i Nord-California. Titusener av brannmenn kjemper mot de nådeløse flammene som herjer delstaten, mens dødstallet stiger til 11. Det rekordstore Mendocino-komplekset i den nordlige delen av California har ødelagt mer enn 290.000 acres – nesten 1200 kvadratkilometer – og er etter mindre enn to uker på størrelse med byen Los Angeles. (Foto: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix)
Brannmannskap fra Arcadia og Santa Rosa forsøker å slukke brann i en stabel med høyballer bak en vingård i California.
Brannmannskap fra Arcadia og Santa Rosa forsøker å slukke brann i en stabel med høyballer bak en vingård i California. (Foto: Kent Porter / AP / NTB scanpix)
– Det er surrealistisk. Det er utmattende. Mange jobber nå med å bekjempe flammene mer enn 30 dager i strekk uten å få dratt hjem, sa Steve Kaufmann, talsperson for brannvesenet i California, til Los Angeles Times. Bildet viser en brannmann som prøver å stanse spredningen av River-brannen, den ene av to branner som utgjør Mendocino-komplekset.
– Det er surrealistisk. Det er utmattende. Mange jobber nå med å bekjempe flammene mer enn 30 dager i strekk uten å få dratt hjem, sa Steve Kaufmann, talsperson for brannvesenet i California, til Los Angeles Times. Bildet viser en brannmann som prøver å stanse spredningen av River-brannen, den ene av to branner som utgjør Mendocino-komplekset. (Foto: Fred Greaves / Reuters / NTB scanpix)
Ranch-brannen brant mandag ned to hjem i Spring Valley.
Ranch-brannen brant mandag ned to hjem i Spring Valley. (Foto: Kent Porter / AP / NTB Scanpix)
Lane Lawder forsøker å redde hjemmet sitt fra flammene nær Clearlake Oaks. Brannene har ødelagt flere hundre bygninger og drevet titusener fra hjemmene sine.
Lane Lawder forsøker å redde hjemmet sitt fra flammene nær Clearlake Oaks. Brannene har ødelagt flere hundre bygninger og drevet titusener fra hjemmene sine. (Foto: Noah Berger / AFP / NTB Scanpix)
Er rådyr rømmer fra Ranch-brannen mens de nådeløse flammene truer bebyggelsen nedover New Long Valley Road nær Clearlake Oaks.
Er rådyr rømmer fra Ranch-brannen mens de nådeløse flammene truer bebyggelsen nedover New Long Valley Road nær Clearlake Oaks. (Foto: Noah Berger / AFP / NTB Scanpix)
Crystal Easter trøster hundene sine mens de flykter fra skogbrannene. Dette er andre gang Easter er blitt nødt til å evakuere i år.
Crystal Easter trøster hundene sine mens de flykter fra skogbrannene. Dette er andre gang Easter er blitt nødt til å evakuere i år. (Foto: Kent Porter / AP / NTB Scanpix)
En brannmann henter vann fra et basseng til kampen mot Ranch-brannen.
En brannmann henter vann fra et basseng til kampen mot Ranch-brannen. (Foto: Noah Berger / AFP / NTB Scanpix)
En mann forbereder seg til å fiske mens røyken fra skogbrannene stiger i bakgrunnen. Så langt antar man at flammene i California har brent av rundt 600.000 dekar.
En mann forbereder seg til å fiske mens røyken fra skogbrannene stiger i bakgrunnen. Så langt antar man at flammene i California har brent av rundt 600.000 dekar. (Foto: Mario Tama / AFP NTB Scanpix)
En Buddha-statue står igjen blant restene av et nedbrent hjem i Spring Valley.
En Buddha-statue står igjen blant restene av et nedbrent hjem i Spring Valley. (Foto: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix)
Et brannmannskap tar en pust i bakken mens de overværer flammene fra den største av de 17 brannene – Mendocino-komplekset. Brannen ble rekordstor da River-brannen og Ranch-brannen krysset veier og ble til én kjempebrann på størrelse med Los Angeles.
Et brannmannskap tar en pust i bakken mens de overværer flammene fra den største av de 17 brannene – Mendocino-komplekset. Brannen ble rekordstor da River-brannen og Ranch-brannen krysset veier og ble til én kjempebrann på størrelse med Los Angeles. (Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix)
Et brannmannskap sitter bakpå en pickup mens de kjemper mot Ranch-brannen nær Clearlake Oaks.
Et brannmannskap sitter bakpå en pickup mens de kjemper mot Ranch-brannen nær Clearlake Oaks. (Foto: Noah Berger / AFP / NTB Scanpix)
Et amerikansk Hercules-fly slipper flammehemmende pulver over en av skogbrannene. Pulveret er ment for å sakke brannens utvikling slik at brannmannskapene får mer tid til å slukke brannen. Vann er hovedingrediensen i blandingen, som blant annet består av gummi- eller leire-lignende stoff for å gjøre væsken til et «teppe», og for å forhindre fordamping. Fargen kommer fra rust, som tilsettes for at brannmannskap skal kunne se hvilke områder som er blitt behandlet.
Et amerikansk Hercules-fly slipper flammehemmende pulver over en av skogbrannene. Pulveret er ment for å sakke brannens utvikling slik at brannmannskapene får mer tid til å slukke brannen. Vann er hovedingrediensen i blandingen, som blant annet består av gummi- eller leire-lignende stoff for å gjøre væsken til et «teppe», og for å forhindre fordamping. Fargen kommer fra rust, som tilsettes for at brannmannskap skal kunne se hvilke områder som er blitt behandlet. (Foto: David McNew / AFP / NTB Scanpix)
Karlsvogna skimtes i bakgrunnen av en brennende fjellside nær Elsinore-innsjøen i California.
Karlsvogna skimtes i bakgrunnen av en brennende fjellside nær Elsinore-innsjøen i California. (Foto: David McNew / AFP / NTB Scanpix)
Brannmannen Caleb Amico og kollegene overværer et helikopter som driver slukningsarbeid i Scotts Valley i California.
Brannmannen Caleb Amico og kollegene overværer et helikopter som driver slukningsarbeid i Scotts Valley i California. (Foto: Kent Porter / AP / NTB scanpix)
Brannmenn sloss mot flammene i Medocino brannen, nær Lodoga i California er en av de største brannene som herjer i delstaten. Så langt er over 75 hjem gått opp i røyk
Brannmenn sloss mot flammene i Medocino brannen, nær Lodoga i California er en av de største brannene som herjer i delstaten. Så langt er over 75 hjem gått opp i røyk (Foto: Justin Sullivan/AFP/NTB Scanpix)
Brannmenn starter en kontrollert brann for å beskytte hus mot spredningen av Ranch-brannen. Flere politikere har gått ut og sagt mer skog bør tynnes ut brennes for å redusere brannfaren, noe som har mottatt kraftig kritikk fra miljøaktivister.
Brannmenn starter en kontrollert brann for å beskytte hus mot spredningen av Ranch-brannen. Flere politikere har gått ut og sagt mer skog bør tynnes ut brennes for å redusere brannfaren, noe som har mottatt kraftig kritikk fra miljøaktivister. (Foto: Mark Ralston / AFP / NTB Scanpix)
Et fly slipper flammehemmende pulver over en av skogbrannene. Pulveret er ment for å sakke brannens utvikling slik at brannmannskapene får mer tid til å slukke brannen. Vann er hovedingrediensen i blandingen som blant annet består av gummi- eller leire-lignende stoff for å gjøre væsken til et «teppe», og for å forhindre fordamping. Fargen kommer fra rust, som tilsettes for at brannmannskap skal kunne se hvilke områder som er blitt behandlet.
Et fly slipper flammehemmende pulver over en av skogbrannene. Pulveret er ment for å sakke brannens utvikling slik at brannmannskapene får mer tid til å slukke brannen. Vann er hovedingrediensen i blandingen som blant annet består av gummi- eller leire-lignende stoff for å gjøre væsken til et «teppe», og for å forhindre fordamping. Fargen kommer fra rust, som tilsettes for at brannmannskap skal kunne se hvilke områder som er blitt behandlet. (Foto: Kent Porter / AP / NTB Scanpix)
En brannmann vandrer rundt et basseng på en eiendom som er blitt sprayet med flammehemmende middel.
En brannmann vandrer rundt et basseng på en eiendom som er blitt sprayet med flammehemmende middel. (Foto: Kent Porter / AP / NTB Scanpix)
Hannah Wyatt ser utover den røyklagte nasjonalparken Yosemite fra det mest berømte utkikkspunktet. Parken har måttet nekte turgåere adgang grunnet Ferguson-brannen som herjer i dalen. Landskapet er fylt med så mye røyk at luftkvaliteten i Yosemite nå er dårligere enn i Beijing.
Hannah Wyatt ser utover den røyklagte nasjonalparken Yosemite fra det mest berømte utkikkspunktet. Parken har måttet nekte turgåere adgang grunnet Ferguson-brannen som herjer i dalen. Landskapet er fylt med så mye røyk at luftkvaliteten i Yosemite nå er dårligere enn i Beijing. (Foto: Noah Berger / AP / NTB Scanpix)
Et fly som kjemper mot Ferguson-brannen passerer solen på vei ned i Mariposa, nær nasjonalparken Yosemite.
Et fly som kjemper mot Ferguson-brannen passerer solen på vei ned i Mariposa, nær nasjonalparken Yosemite. (Foto: Noah Berger / AP / NTB Scanpix)
Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: