Visste du at hver gang du kjøper en ny smarttelefon så bidrar du til at en rekke grunnstoffer nærmer seg «utryddelse»?

Det advarer forskere fra St Andrews-universitetet om i en pressemelding

Eksistensen av det periodiske system er kjent for de fleste. Det periodiske system, også kalt periodetabellen, klassifiserer grunnstoffene i perioder. Hver periode består av grunnstoffer med det samme antallet elektronskall rundt atomkjernen.

Til sammen kjenner vi til 92 forskjellige grunnstoff som finnes naturlig, og mange av dem er kjente, som for eksempel kobber, jern, karbon, bly eller uran. Grunnstoffer kan være gass, i fast form, eller flytende. I tillegg kommer en rekke grunnstoffer man har klart å se i laboratorieforsøk, slik at nesten 120 grunnstoffer er kjent i dag.

Grunn til bekymring

For å få frem alvorligheten har forskerne i samarbeid med organisasjonen for europeiske kjemikere ( EuChemS) utarbeidet et alternativt periodisk system som viser hvilke av de 90 naturlige grunnstoffene som er «truet», samtidig som det fremheves hvilke grunnstoffer som må brukes for å lage blant annet smarttelefoner og tv-er.

Smarttelefoner består av rundt 30 grunnstoffer hvorav over halvparten gir grunn til bekymring i årene som kommer på grunn av økt knapphet – enten på grunn av begrenset tilgang, forekomster i konfliktområder eller vår manglende evne til å fullt ut resirkulere stoffene.

I EU alene blir rundt ti millioner smarttelefoner kassert eller erstattet hver eneste måned, ifølge EuChemS som representerer 160.000 kjemikere i Europa.

– Det er forbausende at alt i verden er laget av bare 90 byggeklosser, de 90 naturlig forekommende kjemiske grunnstoffene. Det er en begrenset mengde av disse stoffene, og vi bruker noen av dem så raskt at de vil være oppbrukt og spredt rundt i hele verden om under 100 år. Mange av disse grunnstoffene er truet, så er det virkelig nødvendig å bytte ut telefonen hvert annet år?, spør professor emeritus i kjemi og nestleder i EuChemS, David Cole-Hamilton, ifølge pressemeldingen.

– En lærepenge for oss alle

Under en presentasjon i Europaparlementet i slutten av januar sa Catherine Stihler, som er parlamentsmedlem i Skottland og tidligere rektor ved St Andrews-universitetet, følgende:

– Det er svært bekymringsfullt å se hvor mange grunnstoffer som er truet, inkludert dem som brukes i mobiltelefoner. Dette er en lærepenge for oss alle til å ta vare på verden rundt oss, da disse naturlige forekommende grunnstoffene ikke varer evig hvis vi ikke resirkulerer mer og regjeringer innfører ekte sirkulær økonomi.

I Norge ble en stortingsmelding om avfallspolitikk og sirkulær økonomi godkjent i statsråd 21. juni 2017.

Jubileum

Det er i år 150 år siden den russiske kjemikeren Dmitrij Mendelejev første gang satte grunnstoffene i system. Da ordnet han de 65 grunnstoffene som var kjent i 1869 i en tabell som ligner på dagens. Jubileet har fått FN til å utpeke 2019 som det internasjonale år for det ikoniske periodiske system.

Jubileumsåret for det periodiske system var først og fremst tenkt som en feiring, men for å rette oppmerksomheten på knappheten av mange av verdens naturlige grunnstoffer har forskerne ved St Andrews-universitetet i samarbeid med EuChemS altså valgt en advarende innfallsvinkel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert: