En rekke bedrifter forplikter seg til å etterspørre utslippsfrie personbiler i innkjøp eller ved inngåelse av nye leasingavtaler fra nå, og utslippsfrie varebiler fra 1. april neste år. Initiativet, som kom i stand gjennom næringsnettverket Norge 203040, kalles Greenfleet og lanseres onsdag i forbindelse med Zerokonferansen som pågår denne uken.
– Vi er omkring 20 konserner, som har flere konkrete prosjekter, blant annet Greenfleet. Nesten alle bedrifter har mange lette og noen tyngre transportbiler som vi vil bytte til elbiler. I Umoe er det to områder. Lette Peppes pizzabiler byttes til elbiler eller elsykler. Og så har vi 150 varebiler i Sønnico, men der finnes det ikke noe passende biler å bytte. Akkurat det er poenget med dette konsortiet, vi skal spesifisere en varebil til denne bruken, så skal vi sende en stor ordre slik at det vil være bryet verdt å utvikle en slik bil. Vi må bruke innkjøpsmakten vår sammen, sier Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef i Umoe.
– Er det viktig for profilering også?
– For Peppes er det et poeng, ettersom de er i kontakt med sluttbruker.
– Er det populært for pizzabudene som må bytte en pizzabil til en elsykkel?
– Hvis det er midt i Oslo, så ja. I hvert fall i åtte måneder av året. Det er uansett så lite snø nå, så det går fint, sier Ulltveit-Moe med et smil.
30.000 billigere i året
Veidekke er et annet av selskapene som er med i gruppen, og som ser på elektrifiseringen av bilparken som en liten del av retningen videre som kan gi en fordel også konkurransemessig i fremtiden.
– Vi har kjøpt 54 elektriske varebiler nå, og kommer snart opp i 100. Det er bra det stilles krav ved offentlige innkjøp. Med dette posisjonerer vi oss for fremtidige kontrakter. Det gir oss et konkurransefortrinn, sier Hege Schøyen Dillner, konserndirektør i Veidekke.
Schøyen Dillner anslår at Veidekke sparer 30.000 kroner per bil i året ved å velge elbil fremfor en bil med forbrenningsmotor. Ulltveit-Moe mener også at det økonomiske er særs viktig.
– Det er mye lettere å være etisk forsvarlig, når vi samtidig kan tjene penger på det. For ti år siden dreide det seg om drivstoff. Nå ser man på hele verdikjeden. Det gjør det grønne skiftet interessant for Norge. Vi har grønn vannkraft som vi ikke kan bli bedre på, men vi har mange andre områder vi kan få en kunnskap om som kan eksporteres, sier Ulltveit-Moe.
Miljøorganisasjonen Zero er svært fornøyd med at næringslivet går foran, og fagrådgiver Torfinn Belbo oppfordrer det offentlige om å bruke ethvert anbud og utlysning til å stille krav om utslippskutt.
Forbereder en ny hverdag
Brusgiganten Coca-Cola er også med i gruppen.
– Dette er en del av en stor plan hvor vi har store ambisjoner. Vi har mange selgere som kjører landet rundt. Vi har gått en betydelig runde med dem for å forstå deres behov og latt de teste ut biler. Dette er mindre kjøretøyer. Mens for teknikere så er det vanskeligere. Per i dag har vi ikke modeller som kan erstatte de bilene vi har nå. Dialogen vi har i Greenfleet-piloten er kjempeviktig. Der utveksler vi erfaringer og legger trykk på løsninger som vi trenger, sier Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola.
Nesten hele ledergruppen i Coca-Cola har gått over til elektriske firmabiler.
– Vi forbereder oss på en ny hverdag, blant annet gjennom å bygge 150 ladepunkter på parkeringsplassen nå. Å få til en god overgang er viktig. Forutsigbarhet er viktig. Når regjeringen nå foreslår å fjerne firmabilskattfordelen så kan det være et skudd for baugen. Hvis de rokker ved det, kan resultatet bli et annet enn man ønsker. For å få næringslivet med, så må vi ha forutsigbarhet, sier Hynne.(Vilkår)