Ifølge BBC går nå Tim Clark, toppsjefen i flyselskapet Emirates, ut og lovpriser miljøaktivister som Greta Thunberg og «Extinction Rebellion». Det gjorde han på den store flymessen Dubai Air Show.

Tim Clark er toppsjef i flyselskapet Emirates.
Tim Clark er toppsjef i flyselskapet Emirates. (Foto: Satish Kumar/Reuters/NTB Scanpix)

– Aktivister har gjort mer for å belyse problemene enn noen regjering eller bransje noensinne har, sier Clark til BBC.

Rikskringkastingskanalen skriver at sjefen for et av verdens største flyselskaper nå innrømmer at det gikk altfor lang tid før han innså konsekvensene av klimakrisen.

Et av de største flyselskapene

Emirates er basert i Dubai og frakter rundt 150,000 passasjerer hver dag. Clark er 70 år og har brukt halve arbeidskarrieren med grunnleggelsen og driften av Emirates.

Selskapet bruker, ifølge BBC, over 100 millioner oljefat hvert år, og Clark innrømmer til avisen at å bytte til et alternativt drivstoff ikke kommer til å skje i nær fremtid.

– Det skjer likevel meningsfulle ting, mener Clark.

Han forteller til BBC at han har troen på at det finnes mange mindre endringer som til sammen kan utgjøre en stor forskjell i flyindustriens karbonavtrykk. Clark peker for eksempel på lettere materialer, kutting av plast og mer effektiv bruk av luftrommene over landegrensene.

I tillegg til passasjerfly, har selskapet også en stor lasteflyflåte.

– Vi [i flyindustrien] gjør ikke oss selv noen tjeneste ved å pumpe ut milliarder av tonn med karbon i luften. Dette må gjøres noe med, sier Clarm.

Bestilte fly til 16 milliarder

Mandag 18. november bestilte Emirates 50 Airbus-fly. Denne nyheten kom også i forbindelse med ukens flykonferanse, Dubai Airshow, som begynte søndag og varer til torsdag. Flyene skal leveres til Emirates fra og med 2023.

Clarks flyselskap fortalte også at selskapet vurderer en order på Boeing-fly av typen 787 og en mulig ordre på A330 neo.

Flyskam kan bli dyrt for flyselskapene

Begrepet flyskam har spredt seg over store deler av verden den siste tiden. Ordet brukes til å betegne klimaskammen noen mennesker føler på i forbindelse med flyreiser. Tidligere i høst skrev DN om at flyskam kan slå hardt inn på flyselskapers bunnlinje.

Begrepet flyskam har sitt utspring i Sverige, og mange mener man allerede ser resultater av mer miljøbevisste svensker.

Per G. Braathen og hans private selskap Braganza står midt i en krevende tid. Den største virksomheten hans – flyselskapet BRA på innenriks i Sverige – gikk med stort underskudd i fjor fordi markedet ble kraftig svekket og færre ville fly.

I fjor var det nullvekst i flymarkedet i Sverige, og fra nyttår ble situasjonen dramatisk for aktørene. Braathen anslår at 10–15 prosent av passasjerene deres er borte siden nyttår, og sier «flyskam» er den viktigste årsaken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Emirates reklamerer med seks unike suiter på første klasse fra Gardermoen. Men er det verdt å betale dobbelt så mye som businessklasse?
Emirates reklamerer med seks unike suiter på første klasse fra Gardermoen. Men er det verdt å betale dobbelt så mye som businessklasse?
02:00
Publisert: