– Jeg synes slike kjemikalier bør være forbudt. Faktisk var jeg ikke klar over at tøy kunne være giftig, sier Roar Harlem.

Han er i byen med datteren Marlene på halvannet år. Uten at far og datter vet det, kan de ha kjøpt barneklær som inneholder giftige stoffer. Forbrukerrådet har nemlig funnet hormonforstyrrende kjemikalier i klær fra både Hennes & Mauritz, Cubus og Kappahl.

– Det er urovekkende at hvert tredje barneplagg vi sjekket inneholder stoffer med egenskaper som kan være skadelige. Dette er stoffer som ikke bør finnes i barneklær, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Testen er gjort i forbindelse med seminaret «Hvordan sikre forbrukerne en giftfri hverdag», som arrangeres av Forbrukerrådet i Norge og Danmark med støtte fra Nordisk råd, tirsdag 3. juni.

Helseskadelig

Testen avslørte blant annet de skadelige stoffene DBP og DEHP i en t-skjorte fra Cubus. Stoffene er forbudt i leker og småbarnsprodukter fordi de kan skade evnen til å få barn og gi skader på fosteret. De kan også virke hormonforstyrrende. Stoffene står dessuten oppført på EUs kandidatliste over stoffer som gir grunn til stor bekymring fordi de er svært helseskadelige.

– Barn og unge er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier og er ikke godt nok beskyttet gjennom dagens regelverk, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, som etterlyser en mer offensiv holdning både fra norske myndigheter og bransjeaktører.

– Farlige stoffer i hverdagsprodukter er et økende problem. Det er helt uakseptabelt at forbrukerne skal bære denne risikoen på vegne av bransjen, sier Randi Flesland.

Hormonforstyrrende

I undersøkelsen ble det også funnet nonylfenoletoxilat i en rekke plagg; en dongeribukse fra H&M, en boksershorts fra Kappahl, en dongeribukse og en genser fra Cubus.

«URO­VEKKENDE». Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
«URO­VEKKENDE». Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
Nonylfenoletoxilat brytes ned til det hormonforstyrrende stoffet nonylfenol. EU har ikke satt ned forbud mot stoffet NPEO, men begrensninger for kjemiske produkter i tekstilindustrien. Stoffet er fortsatt tillatt brukt i klær som importeres.

– Når framstående forskere roper varsko om hva hormonforstyrrende stoffer kan gjøre med helsa vår må politikerne våkne. Norske myndigheter må legge betydelig mer press på EU for å forby stoffene, samtidig som bransjen må oppfordres til å starte utfasingen straks, sier Flesland.

H&M mener det har et system som fungerer når det gjelder kjemikalierestriksjoner og Cubus sier selskapet følger strenge kjemikaliekrav, men at det vil gjennomgå testresultatet. Kappahl sier at nivået som er funnet i testen er langt under det foreslåtte maksimumskravet.

Saksøker EU-kommisjonen

I forrige uke varslet den svenske regjeringen at den saksøker EU-kommisjonen for å hale ut arbeidet med å fase ut og regulere hormonforstyrrende stoffer. Miljøminister Lena Ek uttalte at hun mener kommisjonen har løpt fra sine forpliktelser og gitt etter for press fra kjemikalieindustrien.

KJEMIKALIER. Denne bokser­shortsen fra KappAhl var et av flere plagg for barn som ifølge Forbrukerrådets test inneholdt kjemikalier.
KJEMIKALIER. Denne bokser­shortsen fra KappAhl var et av flere plagg for barn som ifølge Forbrukerrådets test inneholdt kjemikalier. (Foto: Forbrukerrådet)
Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag etter mønster fra Sverige og Danmark for å beskytte barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i leker, klær, barneutstyr og i en rekke andre produkter.

– Det er på høy tid at våre politiske myndigheter setter hormonforstyrrende stoffer og andre hverdagskjemikalier skikkelig på dagsorden. Jeg har lyst til å sitere den svenske miljøministeren når hun slår fast at hormonforstyrrende stoffer står like høyt på den politiske dagsorden i Sverige som klima, fordi begge deler handler om menneskenes framtid, sier Randi ­Flesland.

Les også: Farlige forbindelser

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Vi er på vei mot stupet i rakettfart