– De døde ikke sakte av sult, de døde momentant av hete. Koralene ble kokt av den ekstreme heten, sier Terry Hughes, professor og direktør for senteret for korallrevstudier ved James Cook-universitetet.

Mistet 30 prosent

Great Barrier Reef er verdens største korallrev, og ligger utenfor nordøstkysten av Australia. Undersøkelser gjennomført under og over vann, samt satellittundersøkelser, har vist at korallene på mer enn 1000 kilometer av det 2300 kilometer lange revet døde under hetebølgen.

– Når koraller blekner som følge av en hetebølge, kan de enten overlevere og få tilbake fargen sin om temperaturen synker til normalen, eller de kan dø. Generelt over hele revet mistet vi 30 prosent mellom mars og november 2016, opplyser Hughes.

Global oppvarming

I 2016 kom det meldinger om at over 20 prosent av korallene på Great Barrier Reef hadde dødd av varme. Nye undersøkelser året etter viste at nesten 30 prosent hadde bukket under.

Hovedårsakene til de høye vanntemperaturene antas å ha vært værfenomenet El Niño og menneskeskapt global oppvarming.(Vilkår)

Proffe sykkelben? Barber leggene!
Glattbarberte sykkelben er et sikkert vårtegn. Slik får du et godt resultat.
03:10
Publisert: