– Det er vitenskapelig uhederlig. Man bør stå på sine data og ikke flytte isgrensen slik at den passer inn i et politisk eller økonomisk perspektiv. Forskerne skal stå på forskningens premisser og ikke lytte til hva politikerne mener er opportunt for dem, sier Wassmann til NTB.

Direktør Jan Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt mener kritikken fra Wassmann må bygge på en misforståelse.

– Vi har ikke flyttet noen isgrense. Vårt datagrunnlag er det samme som tidligere, sier Winther til NTB.

Problematisk

– Det er godt mulig at det ikke vil oppstå problemer med drivis når det gjelder de nordligste lisensene i 23. runde. Men jeg mener likevel at man ikke skal skyve en isgrense nordover fordi man har politiske motiver for det, sier Wassmann til NTB.

– Et institutt som er direkte betalt av Miljøverndepartementet og i tillegg har en direktorat-funksjon, vil ha problemer med sin vitenskapelighet når slike endringer gjøres, tilføyer han.

Intet nytt

Norsk Polarinstitutt frarådet oljevirksomhet i flere av blokkene i den 23. konsesjonsrunden i Barentshavet da denne ble utlyst i fjor. Det står ved lag, sier Winther.

– Vi står inne for alt vi har sagt og skrevet i høringsuttalelsen. Men dette er til sjuende og sist en politisk vurdering som vi registrerer og stiller oss bak, sier Winther.

– Det er politikerne som har valgt å definere iskanten som grensen for områder der det er mer enn 30 prosent sannsynlighet for sjøis i april måned, tilføyer han.

LES OGSÅ: Strid om iskanten utsetter oljeutlysninger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.