Ville dyr i verden forsvinner i galopperende fart. Siden 70-tallet er antallet mer enn halvert, ifølge en rapport i fjor høst fra WWF og Zoological Society of London.

Både geparden og sjiraffen er nå ifølge forskerne på full fart mot utrydding.

Og det er stort sett en eneste årsak til denne utviklingen. Oss.

En ny studie advarer nå om at en økologisk tragedie forårsaket av mennesker er i ferd med å skje i Kenya. De ville dyrene på savannen blir mer og mer avskåret fra muligheten til å skaffe vann og mat på grunn av stadig flere innhegninger satt opp av den lokale befolkningen, skriver danske Videnskap.

Naturområdet Greater Mara er kjent for en av verdens største dyrevandringer. Blant annet er rundt 1,2 millioner gnuer og cirka 200.000 sebraer i tillegg til elefanter, løver og sjiraffer fullstendig avhengige av å kunne bevege seg fritt i søken etter livsviktige ressurser.

– Vi fikk sjokk

Men stadig flere nybygde innhegninger i disse områdene de siste to-tre årene er ifølge Videnskap i ferd med å sette en effektiv stopper for vandringene.

– Fra et økologisk perspektiv er det en gigantisk tragedie. Det åpne gresslandskapet blir mindre og mindre, og en av verdens største dyrevandringer er i ferd med å bli blokkert akkurat nå. Da resultatene forelå fikk vi sjokk over hvor utbredt det er, sier professor Mette Løvschal ved Universitetet i Aarhus som nettopp har utgitt en ny studie om problemet basert på satellittanalyse, i Scientific Reports.

Professoren ser imidlertid ikke lyst på utsiktene til å hindre det som skjer.

– Til å begynne med kan en halvering av bestanden greit opprettholde seg selv, men så begynner det å gå utforbakke. Det er fortsatt ganske mange gnuer igjen i verden, men det er for eksempel ikke veldig mange elefanter, og akkurat nå er vi redde for at vi rett og slett er for sent ute, sier Løvschal til Videnskap.

Kompromissløs hurtigmat
Noen ganger må det gå fort. Denne vegetarmiddagen ofrer ikke smaken på tempoets alter.
00:42
Publisert:

Hør DN-podcast: De skal være eksperter på børsselskapene, men er gjennomgående for positive. Er aksjeanalytikerne kvalifiserte spåmenn eller en overtent heiagjeng? DNs Thor Christian Jensen, Morten Bertelsen og Marte Ramuz Eriksen

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøvher ellerher.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.