Atomkraftverket i Fukushima havarerte under jordskjelvet og den påfølgende tsunamien på østkysten av Japan i mars 2011.

I november ifjor meldte japanske myndigheter at det nesten har doblet anslaget for kostnadene etter ulykken, til over 1500 milliarder kroner.

Nå viser ny forskning at radioaktiv forurensning fra utslippet lagres i sand og brakkvann under sandstrender som ligger rundt 100 kilometer fra atomkraftverket, hvoretter den radioaktive forurensningen langsomt vaskes ut i havet, skriver den amerikanske forskningsinstitusjonen Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) i en pressemelding.

Forskere fra WHOI og Universitetet i Kanazawa i Japan boret opptil to meter lange rør ned i sanden og pumpet opp grunnvann, og analyserte det for innholdet av den strålingsfarlige isotopen cesium-137. Prøvene viste at det radioaktive materialet akkumulerer seg i sand og brakkvann, og at cesiumnivåene var opptil ti ganger høyere enn nivåene som er målt i havet ved atomkraftverket.

Forskningsresultatet er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vaskes sakte ut i havet igjen

- Ingen forventet at de høyeste nivåene av cesium i havvann i dag ikke ville bli funnet i havnen ved atomkraftverket i Fukushima, men i brakkvannet under sandstrender mange kilometer unna, sier forsker Virginie Sanial fra WHOI i pressemeldingen.

Analysene fra strandprøvene viste i tillegg til cesium-137, som kan stamme både fra atomkraftverket og kjernefysiske tester på 50- og 60-tallet, også cesium-134 som bare kan stamme fra Fukushima-ulykken.

Forskerne har også gjennomført forsøk som viser at cesium-137 kleber seg til sandkorn, men mister evnen til å feste seg når det blir oversprøytet med saltvann, slik at det sakte vaskes ut i havet igjen.

Forskerne ser ingen umiddelbar fare for folkehelsen ved disse funnene, men skriver i pressemeldingen at resultatene bør tas i betraktning ved overvåkningen av kystnære atomkraftverk og mulige scenarier om fremtidige ulykker. Cirka halvparten av verdens 440 operative atomreaktorer i verden ligger ved kysten.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her rister Tokyo
Jordskjelvet fredag ble målt til 7,9 på Richters skala, og forårsaket en én meter høy tsunami som traff nordøst i Japan. Rystelsen kunne kjennes helt til hovedstaden.
01:06 Min
Publisert: