Som første land i verden har El Salvador forbudt all mineralutvinning for å beskytte landets miljø, naturressurser og fattige lokalsamfunn som ofte blir sterkt berørt av gruvevirksomheten, skriver Inhabitat.

Loven forbyr all utforskning, utnyttelse, utvinning og bearbeiding av metaller, både i åpne dagbrudd og i gruver. Loven forbyr samtidig bruken av giftige stoffer som kvikksølv.

– Denne loven er nødvendig i møte med en industri som i stedet for å tilføre noen som helst nytte til lokalsamfunnene, bringer med seg alvorlig forurensning av vannkilder og miljøet, sier Mauricio Sermeno som er leder av miljøorganisasjonen Salvadoran Ecological Unit.

Den nye loven ble vedtatt av parlamentet i landet for rundt en måned siden, men ble ratifisert av president Salvador Sánchez Cerén rett før helgen. Presidenten håper dette vil inspirere andre land til å gjøre det samme.

Folkelig opprør

Det har i flere år vært store folkelige protester mot gruvevirksomheten i landet.

Som en følge av motstanden suspenderte El Salvador i 2008 alle aktive gruvelisenser, skriver Latin Amerikagruppene. Det fikk det kanadisk-australske selskapet Oceana Gold til å se rødt, og El Salvador ble klaget inn for Verdensbankens tvisteløsningsmekanisme. Selskapet krever en erstatning på 250 millioner dollar. Tvistesaken er enda ikke avgjort.

I 2014 erklærte to kommuner seg for gruvefrie soner etter en folkeavstemning som resulterte i overveldende nei til gruvedrift. 

El Salvador med rundt seks millioner innbyggere er arealmessig det minste og et av de fattigste landene i Mellom-Amerika. Landet, med en gjeld som er forventet å passere 60 prosent av bruttonasjonalproduktet innen utgangen av 2017, har ifølge Financial Times søkt om økonomisk bistand fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: