Denne uken ble det kjent at den største tilbyderen av fyllestasjoner for hydrogen til privatbiler, Hyop, legger ned sine stasjoner og skrinlegger utbyggingen av en ny hydrogenstasjon på Ryen i Oslo.
– Vi har fått med oss noen ildsjeler som har bidratt til å holde selskapet flytende de siste par årene. Dette har sammen med de offentlige bidragene holdt aktiviteten i gang, men fra 1. september er det stopp, skrev daglig leder Ulf Hafseld i Hyop i en pressemelding.
– Er det et rop om hjelp, eller er det kroken på døren?
– Det er et rop om hjelp før kroken settes på døren. Vi har jobbet i alle år med å få inn investorer, og gradvis fått inn det kommersielle, men det er krevende å holde det gående, sier Hafseld til DN.
– Er det noen som har svart?
– Nei, det har ikke kommet noen Nokas-bil med pengesekker, men vi håper at noe dukker opp.
To igjen
Hyop-stasjonene skal stenges fra 1. september, men Hafseld sier at de vil stå i beredskap en periode. Hyop-sjefen anslår at selskapet trenger mellom fem og ti millioner kroner for å holde det gående ut neste år, og at markedet da beveger seg mot kommersiell lønnsomhet.
Hyop ble etablert i 2011 og eies i hovedsak av Ulf Hafseld og Kjeller Innovasjon. Selskapet har drevet fem hydrogenstasjoner på Østlandet og omsatte i 2017 for 6,8 millioner kroner. Når stasjonene stenger, blir det kun to fyllestasjoner igjen i Norge: en i Sandvika i Bærum og en i Bergen. Begge disse er drevet av Uno-X, som også har to nye stasjoner under bygging.
For tidlig ute
Hyop fikk før jul i fjor tilsagn om drøye ti millioner kroner i støtte fra Enova, samt ti millioner fra EU for å bygge ut en ny fyllestasjon på Ryen i Oslo. Denne utbyggingen blir det ingenting av.
– Det er vanskelig på grunn av det lave antallet hydrogenbiler på markedet, sier Hafseld.
I Norge er det registrert omkring 120–130 hydrogenbiler, fordelt på to modeller fra Hyundai og en fra Toyota.
– Hvor mange skal til for at det er kommersielt lønnsomt?
– Om vi får 100 biler innom hver dag, så går det rundt. Jeg er ikke bekymret for hydrogenutbyggingen, men det er en lang vei å gå, sier Hafseld.
– Men denne nyheten er vel et kraftig tilbakeslag for hydrogenbilen i Norge?
– Definitivt. Men det har med ansvarlighet overfor lover og regler å gjøre. Vi driver så lenge vi kan og har kapital til det, men jeg skulle svært gjerne latt være å sende ut den meldingen, sier Hafseld.
Også hydrogenbiltilbyderne i Norge fortviler over nedleggelsen av stasjonene.
– Vi får se hva som skjer med stasjonene, men det er klart dette er kjedelig for oss, sier Espen Olsen i Toyota.
Han tror ikke det blir aktuelt for Toyota å gå inn i drivstoffmarkedet.
– Nei, vi har ingen tradisjon for det, og det er ikke noe vi seriøst vurderer per i dag. Vår oppgave er å produsere biler. Det er opplagt at dette ikke er noen god butikk nå, men det blir bedre med årene. Vi må finne de beste løsningene sammen med de andre interessentene på markedet, sier Olsen.
– Med svært høye politiske ambisjoner om nullutslipp i transportsektoren, er det et paradoks at virkemiddelapparatet ikke har ordninger som gjør at Hyop kan opprettholde driften, sier generalsekretær Kristian E. Vik i Norsk Hydrogenforum i en pressemelding.
– Grenser for hvilken risiko staten kan ta ansvar for
I en tale på Oslo Renewable Energy and Environment Clusters årskonferanse i mai i år sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen følgende om hydrogen i Norge:
– Da vi fikk de første fyllestasjonene på plass med Hyop, måtte vi systematisk bygge opp en satsing på hydrogen. Lokalt sto Oslo og Akershus egentlig ganske alene med en stat som var tilbakeholden. Nå må staten spille mer på lag og støtte opp om den handlingen som skjer lokalt. Det er min oppgave.
Elvestuen ble for øvrig tildelt «Hydrogenprisen 2017» for «hans mer enn 10 års iherdige innsats for å sikre politisk engasjement for en hydrogensatsing i Norge».
DN har ikke fått svar på spørsmål om kommentar fra klima- og miljøminister Ola Elvestuen, som sitter i budsjettforhandlinger. På vegne av ministeren svarer statssekretær Atle Hamar slik i en epost på DNs henvendelse.
«Det trist å høre at Hyop nå legger ned. Det er et tap både for selskapene og den offentlige satsingen. Dette er et eksempel på at det er risiko forbundet med en omstilling mot lavutslippssamfunnet. Det er risiko både for de selskapene som går foran, og en risiko for at offentlige midler går tapt. Hyop har mottatt betydelige offentlige midler både til drift og til investeringer. Det er imidlertid grenser for hvilken risiko staten kan ta ansvar for, opp mot hvilken risiko et privat selskap selv skal bære.
Vi håper nedleggelsen ikke får store negative konsekvenser for utviklingen av personbilmarkedet for hydrogen framover, fordi vi trenger alle teknologiene for å kutte utslipp fra transportsektoren. Heldigvis vil det fortsatt være mulig å fylle hydrogen på en stasjon i Akershus. I tillegg har Enova gitt 20 millioner kroner i støtte til to nye stasjoner i Akershus, og de har en utlysning ute med søknadsfrist 19. september hvor de planlegger nye tilsagn innen utgangen av året.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.