Verdensbanken beskriver Citarum-elven på Java i Indonesia som verdens mest forurensede elv.

Rundt 28 millioner mennesker i Indonesia er avhengige av Citarum-elven, da den sikrer både elektrisitetsforsyning og vanning av landbruksområder. I tillegg står elven for nesten 80 prosent av hovedstaden Jakartas vannforsyning.

Hver dag havner mer enn 20.000 tonn avfall og 340.000 tonn avløpsvann fra tusenvis av tekstilfabrikker i den tredje største elven på Java.

Utslippene forårsaker massiv fiskedød og store helseproblemer for folk som bor langs det forurensede vassdraget.

I flere år har den indonesiske regjeringen lovet å rense Citarum-elven, etter at studier blant annet har påvist blynivåer 1000 ganger høyere enn standarden som USA setter for drikkevann.

Problemene har likevel vedvart på grunn av manglende samarbeid og innsats.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fra en båt på Citarum-elven samler en gutt plastavfall som han senere kan selge. Elvevannet er farget svart av industriforurensning.
Fra en båt på Citarum-elven samler en gutt plastavfall som han senere kan selge. Elvevannet er farget svart av industriforurensning. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
Enorme mengder fabrikkavfall, inkludert fargestoffer fra de mange tekstilfabrikkene i regionen, slippes rett ut i Citarum-elven.
Enorme mengder fabrikkavfall, inkludert fargestoffer fra de mange tekstilfabrikkene i regionen, slippes rett ut i Citarum-elven. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
20 års arbeid med å hente plastavfall ut av Citarum-elven har resultert i et enormt søppelberg. Avfallet passes på av den indonesiske hæren.
20 års arbeid med å hente plastavfall ut av Citarum-elven har resultert i et enormt søppelberg. Avfallet passes på av den indonesiske hæren. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
En lokal fisker har satt ut tre fiskestenger i håp om å få et måltid ut av den sterkt forurensede Citarum-elven.
En lokal fisker har satt ut tre fiskestenger i håp om å få et måltid ut av den sterkt forurensede Citarum-elven. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
Død fisk er et vanlig syn langs Citarum-elvens forsøplede bredder.
Død fisk er et vanlig syn langs Citarum-elvens forsøplede bredder. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
Mureren Ruslan sper på inntekten ved å fiske i Citarum-elven. Her viser han frem en fisk han har fanget i den tungt forurensede elven.
Mureren Ruslan sper på inntekten ved å fiske i Citarum-elven. Her viser han frem en fisk han har fanget i den tungt forurensede elven. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
Møkkete vann fra en kanal møter Citarums elvevann utenfor Bandung. Elven er farget svart av industriell forurensning.
Møkkete vann fra en kanal møter Citarums elvevann utenfor Bandung. Elven er farget svart av industriell forurensning. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
Plastavfall hoper seg opp i en kanal i en liten landsby utenfor Bandung. Kanalen er tilknyttet en av Citarum-elvens mange sideelver.
Plastavfall hoper seg opp i en kanal i en liten landsby utenfor Bandung. Kanalen er tilknyttet en av Citarum-elvens mange sideelver. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
En mann sorterer plastavfall som han senere vil selge. Alt er hentet opp fra Citarum, verdens mest forurensede elv, ifølge Verdensbanken.
En mann sorterer plastavfall som han senere vil selge. Alt er hentet opp fra Citarum, verdens mest forurensede elv, ifølge Verdensbanken. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
En bonde jobber på rismarkene langs en tungt forurenset sideelv til Citarum-elven. Bøndene i området er helt avhengige av vann fra Citarum-vassdraget.
En bonde jobber på rismarkene langs en tungt forurenset sideelv til Citarum-elven. Bøndene i området er helt avhengige av vann fra Citarum-vassdraget. (Foto: Ed Wray/Getty Images)
Meretes utvalgte: Verdensberømt tysker til spicy mat
Kellers halvtørre riesling er et funn til sterkt krydret mat.
01:45
Publisert: