Det har de siste årene vært flere tilfeller av plutselig forsvinning av store biekolonier i Europa og Nord-Amerika, også kjent som Colony collapse disorder.

Den skremmende utviklingen ser ikke ut til å stoppe. Snarere tvert imot.

I en årlig undersøkelse lagt frem av den amerikanske sammenslutningen Bee Informed Partnership forrige uke, fremgår det at rundt 5000 birøktere i USA mistet 42,1 prosent av sine honningbier de siste 12 måneder, skriver nytimes.com

Det er langt over tapet på 34,2 prosent som ble rapportert i 2013 og 2014. Tidligere kunne birøktere vente at rundt ti prosent av en bikoloni kunne dø i løpet av et år.

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at biedøden toppet ut på sommeren, mens det tidligere var om vinteren man mistet flest bier. Fjoråret var første registrerte år der biedøden var større om sommeren enn om vinteren.

Enorme verdier

- Vi forventer at bier dør i løpet av vinteren fordi det er en stressende tid. Men det som er totalt sjokkerende for meg er at dødstallene om sommeren, som skulle være paradis for bier, overgikk tapene om vinteren, sier professor og insektsforsker Dennis van Engelsdorp ved Universitetet i Maryland, som har utarbeidet rapporten fra bie-sammenslutningen.

Det er ikke enighet om årsaken til den omfattende biedøden, men van Engelsdorp mener bienes stadig dårligere tilgang på ernæring kan være en årsak. Mange steder er store områder med villblomster blitt pløyd opp til jordbruksland.

Bienes pollinering bidrar til opptil 30 prosent av verdens matvareproduksjon, mens totalt rundt 75 prosent av all matproduksjon er avhengig av pollinering fra insekter som er truet. Planter, dyr og insekter dør nå ut 1000 ganger raskere enn naturlig. Forskere snakker om den største massedøden siden dinosaurene forsvant. (+-sak, krever innlogging)

Verdien av den pollineringen som biene utfører, som er en såkalt økosystemtjeneste, er i USA vurdert til mellom 10 og 15 milliarder dollar per år. Globalt er det anslått at den årlige verdien av den produserte maten som er avhengig av insekters pollinering kan være over 250 milliarder dollar, eller over 1.800 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Verre og verre for Europas planter og dyr
 

Forsker: – Lag bievennlige hager

Forskere frykter at norske humler utryddes