Venstre krever et grønt statsbudsjett og sier de ikke vil godkjenne regjeringens budsjett dersom ikke miljøavgiftene økes med 7,5 milliarder kroner.

- I høst blir det en klimakamp. Jeg tror det blir hardere enn mange er forberedt på, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Dagsavisen.

Venstre er klar på at forurenser må betale om man skal nå klimamålene, og krever derfor økte miljøavgifter på til sammen 7,5 milliarder kroner. Blant annet må avgiftene på bensin, diesel og mineralolje heves, og avgiftsfritaket på elbil må opprettholdes, mener partiet.

- Må vise handling

- Vi kan ta store grep slik at dette budsjettet i miljøsammenheng blir et historisk budsjett. Nå skal vi vise handling og vise at vi mener det vi har sagt, sier Elvestuen.

Statsbudsjettet blir trolig banket gjennom på regjeringens budsjettkonferanse 27. og 28. august. Etter at det er lagt frem, må regjeringspartiene forhandle med støttepartiene KrF og Venstre for å få budsjettet gjennom i Stortinget.

Venstre foreslo allerede i sitt alternative budsjett ifjor å øke miljøavgiftene med 7,5 milliarder kroner. Elvestuen mener et slikt nivå vil være fornuftig inn mot neste års budsjett. Han mener regjeringen kan ta i bruk et bredt spekter av miljøavgifter, blant annet på fly og en økning av CO2-avgift på norsk olje- og gassproduksjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.