Det tyske magasinet Spiegel har intervjuet kronprins Haakon om klimakrisen, norsk oljenæring og kronprinsens eget CO2-avtrykk.

I det ferske intervjuet stilles kronprinsen en rekke spørsmål om norsk olje- og miljøpolitikk. På spørsmål om Norges rolle som «batteri» for Europa ved hjelp av undersjøiske kraftkabler og norsk vannkraft, svarer Kronprinsen dette:

– Hensikten er å transportere grønn kraft på tvers av grenser. Når Tyskland har mye vind og sol, kan vi importere energi til Norge og lagre mer vann i våre anlegg. Når Tyskland har for lite vind og sol, kan det bruke vårt lagrede vann til vannkraft. En kabel er ikke nok, men det er en start.

I intervjuet tar kronprinsen et tydelig standpunkt i klimasaken.

– Det som skjer akkurat nå er viktig, sier han om den store skolestreik-bevegelsen startet av den svenske 16-åringen Greta Thunberg.

– Jeg tror denne bevegelsen er enormt viktig. Kanskje vil det, sett i ettertid, vise seg som et historisk øyeblikk – som et øyeblikk da det ble mulig å initiere endringer som lenge hadde trengs.

På spørsmål fra avisen om det er et paradoks at Norge er et forbilde innen fornybar energi og samtidig skylder oljenæringen for sin velstand, svarer kronprinsen:

– Jeg forstår hva du mener. Olje- og gassnæringen har vært en del av norsk økonomi i en årrekke. Verden trenger fortsatt fossil energi, men vi må endre det. Vi trenger en endring i retning av fornybare energikilder. Norge jobber for å akselerere den endringen. Vi må finne en løsning som verdenssamfunn, men vi kan også gjøre mye som stater.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, er uenig i at det bør bygges flere kraftkabler som vil sende strøm mellom Norge og andre land.

- Det kommer til å svekke norsk industri og det kommer til å øke strømregningen, så vi er kritiske til å bygge flere utenlandskabler. Men det er jo vanskelig å klandre Kronprinsen for å gi uttrykk for den linjen den sittende regjeringen har lagt seg på. Det er jo hans jobb å representere staten Norges syn i utlandet, og det gjør han dessverre, sier Arnstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.