Fra 2021 blir det lov å frakte bikuber fritt mellom landene i EU og EØS. Mattilsynet har tidligere uttalt at de frykter reglene vil ramme den norske biebestanden. De får støtte fra opposisjonen på Stortinget, som vil fremme et forslag om å hindre bie-importen, skriver Nationen.

– Vi vet hvor avgjørende biene er for pollineringen. Derfor må vi fortsette å sørge for at helsen til de norske biene er i verdenstoppen, og da kan vi ikke tillate fri import fra EU-land. Først og fremst håper jeg regjeringen motarbeider forslaget, eventuelt at regjeringen sikrer Norge et unntak dersom loven blir vedtatt, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til avisen.

EUs dyrehelselov trer i kraft april 2021. Mattilsynet er i en ekspertgruppe i EU og har spilt inn at de ikke ønsker reglene på hjemmebane fordi biene i Norge har en bedre helse enn i de fleste andre EU-land, har NRK tidligere omtalt. Tilsynet har tidligere uttalt at sør på kontinentet har de problemer med flere sykdommer. Tilsynet vil se om Norge kan få et unntak, eller om de kan begrense omfanget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.