Verdens forbruk av plast har eksplodert på 20 år. I dag produseres det årlig 325 millioner tonn på verdensbasis. Av dette glir 8–13 millioner tonn ut i verdenshavene – fylt med sin cocktail av miljøgifter, ført omkring av havstrømmene.

– For å si det rett ut, som den finnmarkingen jeg er: Vi driter i vårt eget matfat, og vi aner ikke konsekvensene. Hverken på kort eller lang sikt, sa professor Geir Wing Gabrielsen, en av landets fremste forskere på miljøgifter i Arktis, til DN Magasinet i fjor.

Nå viser den første metastudien for å anslå menneskelig inntak av plastforurensning at et gjennomsnittsmenneske årlig spiser minst 50.000 partikler av mikroplast og puster inn like mange, skriver The Guardian.

Ifølge forskerne er tallet trolig vesentlig høyere da innholdet av mikroplast i de underliggende studiene bare omfatter drikke- og matvarer som utgjør rundt 15 prosent av et menneskes kaloriinntak.

Vann i plastflasker verst

Forskerne sier det først og fremst er drikkevann i plastflasker som er det store problemet. I gjennomsnitt inneholder vann fra plastflasker ifølge studien 22 ganger mer mikroplast enn vann fra springen.

- Andre matvarer, som brød, bearbeidede produkter, kjøtt, meieriprodukter og grønnsaker, kan godt inneholde like mye plast. Det er høyst sannsynlig store mengder plastpartikler i disse varene. Totalt kan det dreie seg om hundretusenvis, sier leder av studien, Kieran Cox ved Victoria-universitetet i Canada, til avisen.

Den helsemessige konsekvensen av inntak av mikroplast er imidlertid fortsatt uviss.

Metastudien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Environmental Science and Technology, og har sammenstilt data fra 26 tidligere studier som måler mengden mikroplast i fisk, skalldyr, sukker, salt, øl og vann, samt i luften i byer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.