– Målet er å kunne ta imot 30.000 til 40.000 tonn plastavfall årlig, og vaske og sortere etter ulike plasttyper, sier Lisa Moen, som er ansvarlig for Fortums resirkuleringsvirksomhet i Norge.

Konsernet anslår at et nytt anlegg vil koste rundt 250 millioner kroner og sysselsette 30 til 40 personer.

– Vi ser nå etter egnede steder å plassere virksomheten. Søket er snevret inn til to-tre aktuelle lokaliseringer. De må av hensyn til logistikken være i det sentrale østlandsområdet. Vi trenger 50–60 mål, sier Moen.

Hun håper at et anlegg kan være i drift om et par år.

Fortum har i en årrekke drevet et tilsvarende anlegg i Finland. Det norske skal etter planen bli større – størst i Norden, inntil andre aktørers planer i Sverige eventuelt blir realisert.

Teknikk og penger

Fortum regner med å kunne trekke på den mangeårige erfaringen og teknikkutviklingen fra Finland i det norske anlegget.

Særlig mener selskapet at det kan bidra ekstra ved spesielt god sortering etter ulike plastkvaliteter. Kunder skal kunne få plastgranulat med høy kvalitet til sine produkter. Ifølge Moen er målet å øke dagens resirkuleringsgrad.

– Så er vi opptatt av miljøhensyn. Én kilo gjenbrukt plast sparer miljøet for halvannen kilo CO2-utslipp, sammenlignet med ny råvare, sier Moen.

Ifølge henne betaler nå mottagere en viss pris for mottatt avfallsplast, men pris på produktet ut skal gi økonomi i satsingen. Fortum planlegger ut fra å ta investeringen på egne bøker.

– Men de offentlige miljøvirkemiddelordningene er selvsagt velkomne, sier Moen.

I Fortums plan legges det opp til at rundt 80 prosent av mottatt plast resirkuleres. De gjenværende 20 prosent forbrennes til produksjon av strøm og varme.

Plastmarked

Selskapet Grønt Punkt Norge as er næringslivets «spleiselag» som tar hånd om emballasjeplast, som det alene er 119.000 tonn av i Norge årlig. Legges plastleker, hagemøbler og alt annet til, blir omfanget av plastbruk vesentlig høyere.

Ifølge kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt punkt går 44 prosent av innsamlet emballasjeplast til materialgjenvinning, mens 52,1 prosent brennes. I dag eksporteres mesteparten av plasten som skal gjenvinnes. Det er anlegg i Tyskland og Finland som nå står for nødvendig sortering av og gjenvinning av ulike plastkvaliteter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Monaco er et vidunderlig reisemål for folk som vet hva de ønsker
Gulshat er grunnlegger av Lux Pro. Her forteller hun hvorfor Monaco er verdens beste sted - for de rike og berømte.
02:40
Publisert: