Dystre rapporter den siste tiden om både klimaendringer og en nær populasjonskollaps for mange ville dyr og planter, har satt en støkk i mange.

FNs klimapanels siste spesialrapport som ble lagt frem i oktober viste at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Våre handlinger de neste ti årene blir avgjørende for om vi klarer å beholde verden slik vi kjenner den i dag, ifølge Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

En studie presentert i en artikkel i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS) i mai viste at menneskeheten er hovedansvarlig for at 83 prosent av biomassen til alle ville pattedyr er forsvunnet fra jordens overflate, samt halvparten av alt planteliv.

Selv om noen kan føle seg maktesløse og handlingslammet av de mange dystre rapportene, blir andre inspirert til handling.

En av disse er filantropen og grunnleggeren av helseutstyrsselskapet Synthes, Hansjörg Wyss (83). I et innlegg i The New York Times nylig skriver Wyss at han vil donere én milliard dollar for å redde planeten. I 2013 ble Wyss med i Bill Gates og Warren Buffetts klubb «The Giving Pledge» der alle medlemmer forplikter seg til å gi bort halvparten av sine formuer.

- Jeg har sett hva som kan oppnås

Ifølge Forbes er Wyss i dag god for 5,8 milliarder dollar (49 milliarder kroner). Formuen stammer fra salget av helseutstyrsselskapet Synthes, som Wyss grunnla, til giganten Johnson & Johnson i 2012 for 20,2 milliarder dollar.

Selv om arter nå utryddes 1000 ganger raskere enn det som anses naturlig, mener Wyss en enkel idé som ble lansert i USA på 1800-tallet fortsatt kan sørge for å bevare en stor del av planeten vår i sin naturlige tilstand. Det han sikter til er nasjonalparker, naturreservat og marine reservater, som alltid skal være åpne for alle å oppleve og utforske.

Wyss skriver at siden verdens første nasjonalpark Yellowstone ble etablert i 1872 så har 15 prosent av jordens landareal og syv prosent av havarealet blitt bevart i sin naturlige tilstand.

Men for å beskytte de fleste plante- og dyrearter fra utryddelse må minst halvparten av planeten bevares. Med andre ord, skriver han, vi må bevare halvparten for å beskytte helheten, og det haster før vårt menneskelige fotavtrykk ødelegger jordens gjenværende villmark. Hans mål er at 30 prosent av jordens overflate vernes innen 2030.

-Jeg vet at dette ambisiøse målet kan nås, for jeg har sett hva som kan oppnås, skriver Wyss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

MDG-Lan kan smile. Nå er det teknisk mulig å ta neste store steg for å gjøre Oslos trafikk grønnere
02:06
Publisert: