Seniorforsker Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet sier til Bergens Tidende at fuglene tradisjonelt sett bygger reir med tang og tare. 

–Nå ser vi at de i økende grad bygger reir bestående av tau, garnrester og plast, sier han. 

Mange har engasjert seg etter at det ble funnet 30 plastposer i magen på en hval som måtte avlives på Sotra i slutten av januar. 

- Voldsomt dramatisk

Biolog og rådgiver Frode Falkenberg i Norsk Ornitologisk Forening opplever at fugler også rammes hardt av plastavfall.

–Det er voldsomt dramatisk det som skjer nå. Det er rett og slett vondt å se på, sier han. Falkenberg har både funnet døde fugler med plast i magen og fugler med plast surret rundt nebbet slik at de ikke får i seg nok mat. 

–Da går man bare en seig død i møte. 

I snitt er det rundt 200 kilo plast og annet søppel per kvadratkilometer langs norskekysten, ifølge Havforskningsinstituttet. En rapport fra Miljødirektoratet viser at ni av ti havhester har plast i magen. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.