Jordens overforbruksdag som den kalles, eller Earth Overshoot Day, er blitt flyttet med over to måneder de siste 20 årene, og i år kommer den tidligere enn noen gang, ifølge en rapport fra organisasjonen Global Footprint Network.
– Det at overforbruksdagen lander på 29. juli betyr at menneskeheten på nåværende tidspunkt bruker naturen 1,75 ganger fortere enn det planetens økosystem klarer å regenerere, sier organisasjonen i en uttalelse.
I 1993 landet dagen på 21. oktober og i 2003 kom den på 22. september. I fjor var datoen 1. august, ifølge Verdens naturfond (WWF).
- Skremmende
-Det er skremmende å se hvordan denne dagen stadig kommer tidligere på året. Bare de siste ti årene har den blitt flyttet nesten tre uker frem. Vi forsyner oss for kraftig av naturen samtidig som klimaendringer, forurensing og arealbruk legger et enda sterkere press på artene i den. Nå mister vi natur i rekordfart. Vi har for eksempel allerede mistet mer enn 60 % av ville dyr siden 1970 og FNs naturpanel anslår at én million arter - både dyr, planter, insekter og annet - står i fare for å bli utryddet. Det er alvorlig fordi naturen og artene i den skaffer oss alt vi trenger for å leve - som rent vann, ren luft, mat, materialer og medisiner, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond..
Chiles miljøminister Carolina Schmidt og sjef for årets klimakonferanse som skal holdes i Santiago, sier at en viktig årsak til at datoen kommer tidligere og tidligere hvert år er økende CO2-utslipp. Hun sier betydningen av å handle mer miljøvennlig blir stadig tydeligere.
Året 1970 var første gang hvor bruken av naturressurser var større enn den årlige gjenopprettelsen, ifølge WWF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.