– Vi må komme ut av dette møtet med noen veldig konkrete tiltak som går utover talene, sa den franske statssekretæren Brune Poirson da G-7 møtet åpnet i Metz i Frankrike søndag.

Toppmøtet fant sted dagen før Naturpanelet (IPBES) første globale rapport, som baserer seg på mer enn 400 eksperter, offentliggjøres. Det er ventet at rapporten vil komme med dramatiske budskap om jordens tilstand.

På G7-møtet sto plastavfall på dagsordenen, og klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) kunne opplyse om at den norske regjeringen nå går inn for å forby engangsbestikk i plast, plasttallerkener, sugerør og q-tips innen neste år.

– Må bli verdensomspennende

– Vi må handle lokalt, vi må samarbeide med næringslivet, og vi må handle globalt. Dette må bli en verdensomspennende bevegelse, sa Elvestuen til forsamlingen.

I tillegg til G7-landene USA, Japan, Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia og Tyskland, deltok flere representanter fra plastindustrien. De fikk blant annet høre om det norske pantesystemet, som sørger for at over 90 prosent av flaskene blir samlet inn, og hvordan næringslivet bidrar til å redusere avfall.

– I Norge går nå 50 øre av plastposer til et miljøfond, som skal brukes til å redusere plastavfall. Vi arbeider også med en frivillig avtale med næringslivet for å minske plast på avveier. Her har vi en god modell fra en helt annen avtale, nemlig å redusere matsvinnet. Her har næringslivet forpliktet seg til et mål om mindre matsvinn, sa Elvestuen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.