Verdien av verdens største korallrev er for første gang beregnet, en operasjon gjennomført av Deloitte Access Economics. 

Turismen direkte til Great Barrier Reef gir en sysselsetting på 64.000 årsverk og verdsettes til 29 milliarder dollar, tilsvarende omkring 187 milliarder kroner. Resten av den økonomiske verdien er indirekte, gjennom interesse fra folk som ikke reiser dit eller folk som reiser til området, ikke på grunn av revet, men fordi det har bygget opp en turistindustri.

Leder for stiftelsen Great Barrier Reef Foundation, Steve Sargent, sier at studien viser at Great Barrier Reef uten sidestykke er det elementet som bidrar mest til merkevaren Australia.

– Revet er verdt med enn tolv Sydney-operahus, påpeker han.

- Uvurderlig og uerstattelig

– Rapporten sender et klart signal om at Great Barrier Reef, som økosystem, økonomisk driver og global skatt, er verdt for mye til at vi kan svikte det, sier Sargent.

Undersøkelsen har blant annet tatt for seg 1.500 personer fra ti land, deres forhold til korallrevet og oppfatning av dets betydning.

– Det er ingen tvil om at det er uvurderlig og uerstattelig, sier hovedforfatter John O'Mahony i Deloitte Access.

Studien kommer kort tid etter nyheten om at revet for andre år på rad rammes av en undersjøisk hetebølge. Så mye som 29 prosent av korallrevene på grunt vann ble helt ødelagt i 2016. Med den pågående hetebølgen ser det ille ut for revet, som dekker et område større enn Italia og strekker seg over 2.300 kilometer.(Vilkår)

Slik er Oslos badevann - på bunnen
Hva skjuler seg her?
01:47
Publisert: