I begynnelsen av februar sendte Venstre-leder Trine Skei Grande spørsmål til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om dette er forsvarlig bruk av regnskogsatsingen.

Helgesen hadde frist til fredag med å besvare spørsmålet, men så langt har det ikke kommet noe svar fra statsråden.

– Vi har fått signaler om at disse pengene ikke brukes slik de var ment. Vi håper at statsråden har en god forklaring på dette, sier Skei Grande til NTB.

Industriell hogst

Saken dreier seg om Central African Forest Initiative (CAFI), der Norge er blant de største bidragsyterne. CAFI regnes som det viktigste internasjonale initiativet for bevaring av regnskog i Sentral-Afrika. Kongo er verdens nest største regnskogsland og får støtte fra CAFI.

Nå har Kongo bedt om nærmere 100 millioner kroner til et program for såkalt bærekraftig skogsdrift.

– Programmet innebærer i praksis subsidiering av og økning i industriell tømmerhogst. Resultatet vil være økte klimagassutslipp, økt risiko for avskoging og andre miljøødeleggelser, skriver Skei Grande i brevet.

Programmets utviklingseffekt vil dermed være høyst diskutabel, mener Venstre-lederen.

Kritikkverdig

Også lederen i Regnskogfondet Lars Løvold mener det vil være sterkt kritikkverdig om pengene blir innvilget.

– Det er uforståelig at penger som har som mål å bevare regnskogen, brukes til å subsidiere tømmerhogst i regnskogen, sier han.

Forutsetningen for den norske støtten til CAFI er at Kongo opprettholder et eksisterende forbud mot nye hogsttillatelser. Men i det korrupte landet deles det fortsatt ut ulovlige hogsttillatelser i strid med avtalen.

– Det er alvorlig at forbudet mot nye hogsttillatelser brytes, sier lederen for Greenpeace Norge Truls Gulowsen.

Ifølge Greenpeace er det Kongos tidligere miljøvernminister som i all hemmelighet har delt ut ulovlige hogsttillatelser. En av tillatelsene ble gitt like etter at klima- og miljøministeren besøkte Kongo i fjor høst.

– Det er helt uholdbart at det er de frivillige organisasjonene som må avsløre lovbruddene i skogsektoren. Norge og de andre giverlandene må sørge for åpenhet, innsyn og at lovbryterne blir straffeforfulgt, sier Løvold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.