Rapporten laget på oppdrag for EU-kommisjonen og gjengis i siste utgave av tidsskriftet Environmental Research Letters.

Forskerne har tatt utgangspunkt i datamateriale fra seks av EUs medlemsland, for å analysere hvor store vann- og nitrogenressurser som går tapt som følge av at det kastes store mengder mat.

Kunne ha unngått

80 prosent av maten kunne man ha unngått å kaste, lyder en av konklusjonene til forskerne.

Britene kommer særlig dårlig ut i rapporten. Hver brite kaster daglig mat som tilsvarer en hermetikkboks med bønner.

Selv i Romania, det landet der det kastes minst mat, kaster hver eneste innbygger mat tilsvarende et eple om dager, konstaterer forskerne.

Planlegge bedre

Foruten Storbritannia og Romania bygger undersøkelsen også på datamateriale fra Danmark, Finland, Tyskland og Nederland.

Forskerne mener at forbrukerne bør bli flinkere til å planlegge innkjøp og forbruk av matvarer, for å redusere hvor mye som må kastes. Dette kan også redusere familiens matutgifter betydelig, og redusere avfallets innvirkning på miljøet, mener de.

Best før

Forbrukerne bør heller ikke legge så stor vekt på Best før-datoen på matvarene, mener forskerne.

- Mye mat som fortsatt er helt grei, kastes fordi datoen har utløpt, sier Davy Vanham som har ledet arbeidet med rapporten.

Mesteparten av maten som kastes i EU er grønnsaker, frukt og kornprodukter, men kjøttvarer havner også ofte på dynga, viser undersøkelsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.