Mens gradestokken kryper nedover mot et tosifret antall blå grader mellom sveitsiske alpefjell, kommer tre norske delegater fra kunstgjødselprodusenten Yara trillende på digre kofferter inn på Derby Hotel i Davos. 

Yara-sjef Svein Tore Holsether kommer til World Economic Forum med en rapport han har vært med på å lage sammen med størrelser som Alibaba-gründer Jack Ma og Unilever-sjef Paul Polman. 

– Det startet her i Davos i fjor, sier Holsether. 

Oppgaven har vært å se på hvilke forretningsmuligheter som kan ligge i FNs mål om bærekraftig utvikling og fattigdomsreduksjon innen 2030. Nå er svaret klart. 

12.000 mrd. dollar

Kommisjonen og de deltagende selskapene har studert fire hovedmarkeder spesielt og funnet 60 forretningsmuligheter. De fire hovedmarkedene er mat og jordbruk, byer, energi og materialer, og helse. 

De nye initiativene skal samlet kunne skape 12.000 milliarder dollar i forretningsmuligheter i 2030, tilsvarende ti prosent av verdensøkonomien da, og gi grunnlag for 380 millioner arbeidsplasser. Mat og jordbruk skal kunne stå for 2300 av disse milliardene. 

Holsether setter seg ned inne i lobbyen. Han har et hektisk program for uken i alpebyen, der 3000 ledere fra hele verden skal møtes for å diskutere verdensproblemene. Onsdag skal kommisjonen møtes igjen. 

– Vi i næringslivet må ta ansvar. Hvis ikke samfunnet utvikler seg positivt, kommer ikke næringslivet til å utvikle seg positivt heller, sier Holsether. 

– Vi har ikke en vekstmodell som inkluderer mange nok mennesker, sier han. 

Han legger ikke skjul på at han ser gode forretningsmuligheter for eget selskap. Riktig bruk av kunstgjødsel er en nøkkel for å øke produktiviteten av landbruksjord, hindre utarming og stanse avskogingen som nå står for opptil en fjerdedel av CO2-utslippene. 

Jack Ma, Alibaba-gründer.
Jack Ma, Alibaba-gründer. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)

– Det er business hele veien, gjør ikke dette her bare for å være snill, sier Holsether. 

I den forbindelse mener han at han lærer mye av å være med på en kommisjon av denne typen. 

– For meg handler det om persongalleriet, hvem er med på dette her. Her er mange folk vi kjenner fra tidligere, og mange som har vært ledende i å gå fra å snakke om bedrifters samfunnsansvar til å gjøre det til en integrert del av virksomheten.

Jack Ma har han foreløpig ikke hatt så mye personlig med å gjøre. Ma har jobbet mer med andre deler av kommisjonens arbeid.

– Ma er personlig engasjert i dette, sier Holsether. 

Optimist tross Trump

Årets toppmøte i Davos sammenfaller for øvrig med at Donald Trump fredag sverges inn som USAs president, en begivenhet som på mange måter representerer en annen trend enn det globale samarbeidet som elitene på Davos-møtet alltid har predikert. Trump har argumentert mot frihandel og hevdet at teorien om menneskeskapt oppvarming er en kinesisk svindel. 

– Jeg er optimist, alternativet er ganske stusslig, sier Holsether. 

Forresten: Den colombianske kaffen Yara kom dragende med, er knyttet til at selskapet torsdag skal arrangere et Colombia-seminar der både Colombias president og Erna Solberg er representert. Sånn går dagene i Davos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oslo-bilist i dieselkontroll: - Helse må gå foran transport
Statens Vegvesen utførte kontroll av kjøretøy i Kirkeveien etter at dieselforbudet trådte i kraft i Oslo tirsdag.
02:33
Publisert: