Orkanen Harvey har gjort store skader i USA den siste uken. Omtrent en femtedel av amerikanske oljeraffinerier er blitt satt ut av drift, og ifølge Texas-guvernør Greg Abbott, kan regningen ende på 180 milliarder dollar. 

I august falt oljeprisen nesten seks prosent. Etterspørselen for råolje gikk ned på grunn av nedgangen i raffinering, og bensinprisene i USA har gått til værs. 

Samtidig er det en ny orkan på vei. Irma ble oppjustert til en orkan i kategori fire sent mandag – det vil si en av de kraftigste. Irma kan ha en vindstyrke på opp mot 215 kilometer i timen og vil nærme seg Leeward-øyene i Karibia sent tirsdag eller tidlig onsdag. 

Det har kommet ut et orkanvarsel fra Det nasjonale orkansenteret i USA for Puerto Rico og en rekke karibiske øyer. Et slikt varsel blir vanligvis sendt ut omtrent 36 timer før det er ventet at stormen ankommer. 

CNN skriver at Irma sannsynligvis vil styrke seg fremover når orkanen kommer i varmere vann. 

Kan true arbeid

Ifølge Bloomberg kan den nye orkanen hindre arbeidet med å få oljeraffineriene tilbake i drift fremover. Flere raffinerier er allerede i gang igjen, selv om noen fortsatt er rammet av betydelig flom, skriver byrået. 

Det nasjonale orkansenteret i USA melder at det er en 50 prosent sjanse for tordenvær i Mexicogulfen. Om Irma rammer Mexicogulfen, vil både bensin- og oljeprisene stige neste uke, sier en oljeekspert til Bloomberg. 

Irmas vei fremover er usikker. Det er imidlertid en mulighet for at også denne kan ramme det amerikanske fastlandet, og denne gangen Florida. Guvernør Rick Scott i delstaten har erklært unntakstilstand, skriver CNN. 

Ifølge Scott har USA-president Donald Trump tilbudt full støtte fra regjeringen for innbyggerne i Florida mens de gjør seg klar til å bli truffet av orkanen. (Vilkår)

Ni år gamle Huang ble sendt 200 mil bort fra familien for å bli verdens beste
Hver dag spiller over 300 millioner kinesere nasjonalsporten bordtennis. Møt talentet Huang Tse Tien (9) på toppidrettsskolen Dongdan i Beijing.
03:13
Publisert: