I forbindelse med FNs toppmøte om klimaet, som gikk av stabelen mandag 23. september, annonserte tyske myndigheter rett før helgen at de har satt av 54 milliarder euro, nesten 500 milliarder norske kroner, til å redde miljøet. Pengene skal gå til høyere utgifter i forbindelse med omstilling, samt skattesubsidier.

Det melder blant annet CNBC.

– Det er en veldig liten pakke, sier visesjef i investeringsselskapet Berenberg, Silke Krüger, til CNBC mandag.

Hun understreker at summen i seg selv ikke er liten, men at den vil være det når den skal fordeles over flere år.

– På kort sikt tror jeg ikke dette vil forandre så mye, sier hun. Krüger vil imidlertid ikke utelukke at subsidieringen kan ha effekt i et lengre perspektiv.

Etter planen skal pengene fordeles frem til 2023, med første utbetaling neste år.

Krüger er ikke den eneste som har kritisert summen. Politikere fra opposisjonen, samt klimaforskere, har påpekt at de synes klimapakken viser for lave ambisjoner.

I første rekke er pengene ment til å dekke opp for noe av tape som Tyskland vil lide, når de da begynner å fase ut kullproduksjon. Det er anslått å koste Tyskland 40 milliarder euro.

På toppmøtet mandag fortalte også forbundskansler Angela Merkel at Tyskland dobler sin innsats i FNs miljøfond, fra to til fire milliarder euro.

Trump på klimatoppmøtet

Mandag var også president Donald Trump til stede, noe som overrasket flere. Trump har blant annet trukket USA fra Parisavtalen, som forplikter land til å holde oppvarmingen av jorden til under to grader. Generalsekretær António Guterres kalte deltagelsen hans for et «fremskritt». Den amerikanske presidenten har ingen planer om å tale til forsamlingen.

Etter dagens møte uttalte han likevel til pressen at han tror på rent vann og luft, men at land må gjøre det «for sin egen del».

– Jeg er en stor tilhenger av rent vann og luft, og alle land burde komme sammen og gjøre det, og de bør gjøre det for sin egen del. Veldig, veldig viktig, sa han.

Tidlig mandag holdt også den svenske miljøaktivisten og skolestreikeren Greta Thunberg et flammende innlegg.

– Akkurat her og akkurat nå setter vi ned foten. Verden er i ferd med å våkne. Forandring kommer, enten dere vil eller ikke, sa hun til forsamlingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.