Det amerikanske nyhetsnettstedet Axios, som er kjent for å ha gode kilder og pålitelige rapporter fra innsiden av Trump-administrasjonen, skriver onsdag at USAs president Donald Trump trekker USA ut av Parisavtalen – og viser til to kilder med kjennskap til saken.

I etterkant har flere amerikanske medier fått bekreftet samme informasjon fra sine kilder, deriblant nyhetskanalene ABC og CBS og nyhetsnettstedet Politico. Det foreligger så langt ingen offisiell bekreftelse fra Trump-administrasjonen.

Bekrefter spekulasjoner

Det har i flere uker versert spekulasjoner om hvorvidt Trump ville gjennomføre dette.

Trump tvitret forrige helg at han denne uken vil ta en beslutning om USA fortsatt skal være med i klimaavtalen som ble inngått i Paris i 2015. Axios publiserte søndag en sak om at Trump allerede skal ha meddelt noen av sine fortrolige, inkludert klimasjef Scott Pruitt, at han planlegger å trekke USA ut.

Trump har selv ikke bekreftet noe. Onsdag ettermiddag norsk tid – etter at flere medier skrev at han vil trekke USA fra Parisavtalen – skrev Trump på Twitter at han vil offentliggjøre sin beslutning i løpet av noen dager.

Parisavtalen fornyes hvert femte år, der landene melder inn nye mål som skal hjelpe til med å få ned utslipp av klimagasser. Målet er å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Totalt skal utslippene kuttes med 26–28 prosent innen 2025 i forhold til nivået i 2005.

Fjerner Obamas miljøtiltak

Parisavtalen trådte i kraft i november i fjor, og har klausuler som sier at landene tidligst kan trekke seg etter tre år. Da er det et års oppsigelsestid, slik at USA tidligst er ute i 2020.

I desember fikk Trump spørsmål under et tv-intervju om han ville trekke USA fra avtalen. Da var han fortsatt i tenkeboksen, men sa at han ikke ville signere en avtale som satt USA i en dårligere konkurransesituasjon – og viste til Kina.

Se Trumps svar i videovinduet under:

Trump har et uttalt mål om å trekke tilbake flere av miljøtiltakene igangsatt av sin forgjenger, Barack Obama. Han har blant annet fjernet reguleringer på oljeutvinning og miljøvern, og innsatt en uttalt klimaskeptiker, Scott Pruitt, som leder for EPA, en amerikansk føderal etat med ansvar for miljøvern. Trump har også ønsket å gjenopplive den amerikanske kullindustrien, som har vært gjennom mange tøffe år.

En rekke amerikanske og internasjonale energiselskaper, deriblant norske Statoil, har tidligere i år appellert skriftlig til Det hvite hus for å få Donald Trump til å endre kurs og holde på klimaavtalen fra Paris.

– Obama var drivkraften

Ifølge en pressemelding fra Bellona-leder Frederic Hauge, er han ikke overrasket over nyheten om Trumps angivelige Paris-exit.

– Obama var en drivkraft i klimaarbeidet, sammen med Kina. At USA og Kina fant sammen før Paris-toppmøtet var utrolig viktig for at avtalen kom i stand. USA som motor i klimasaken forsvant da Trump ble valgt, sier Hauge, ifølge pressemeldingen.

Bellona-lederen ser likevel noen lyspunkt:

– Etter at Trump ble valgt har vi sett at hundrevis av store, amerikanske selskaper som Coca-Cola, Walmart og Kellogg’s, har stilt seg bak Parisavtalen. Selskaper setter seg sine egne miljøkrav, uavhengig av Trump. Det gir håp på en mørk dag, sier Hauge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.