Det er få ting nordmenn krangler like mye med naboene om som trær.

Nå kan den delen av befolkningen som ønsker å beholde trærne ha fått et nytt argument de kan benytte.

En ny studie viser at fravær av trær der man bor kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer med 25 prosent, skriver sciencealert.com.

Fra tidligere er det kjent at trær blant annet produserer oksygen og binder CO2 som er viktig for å hindre global oppvarming. En annen studie viste nylig at ti trær i gjennomsnitt hadde like positiv innvirkning på følelsen av egen helse som en lønnsøkning på over 80.000 kroner.

Fire faktorer

Funnene i den siste studien om økte sykdomsrisiko ved fravær av trær skyldes en bille som har angrepet trær i Detroit i USA og rasert det lokale økosystemet i deler av byen.

Og der trærne plutselig ble borte, steg antallet innbyggere som fikk hjerte- og karsykdommer kraftig. Dataene bygger på den omfattande undersøkelsen «Womens Health Initiate Survey». Det som har gjort at dataene er så nyttige for forskerne er at billens ødeleggende fremferd ikke skiller mellom ulike faktorer som alder, sosioøkonomisk status osv.

Hvorfor vi får bedre helse av trær er imidlertid forskerne fortsatt usikre på, og de sier resultatene bør tolkes med forsiktighet.

Det forskerne har luftet som mulige forklaringer er ifølge sciencealert.com at trær reduserer luftforurensninger, oppmuntrer til mosjon, minsker stress eller oppmuntrer til sosial kontakt, eventuelt en kombinasjon av de fire faktorene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Glem lønnsøkning - ønsk deg dette i stedet


Må betale flere hundre tusen i erstatning etter å ha felt trær

Punger ut for gammel skog


Her dør trærne som følge av historisk tørke
Her dør trærne som følge av historisk tørke
Trær må rives fordi de dør ut i Los Angeles.
01:09
Publisert: