Aralsjøen som ligger mellom Kasakhstan og Usbekistan var på 1950-tallet verdens fjerde største innsjø. Nå er det bare igjen rundt ti prosent av den tidligere enorme ferskvannssjøen.

Området er i dag et av verdens største økologiske katastrofeområder, skriver Den europeiske romfartsorganisasjon (Esa).

Bildet over som er tatt av Esa-satellitten Proba-V ble offentliggjort rett før helgen, og viser hvordan sjøen i dag er skrumpet inn til en brøkdel av opprinnelig størrelse. På sitt største var Aralsjøens areal over dobbelt så stort som Belgia, skriver Esa.

Størstedelen av den tidligere sjøen er i dag en ørken med ekstremt saltholdig og giftig jord, som nylig har fått navnet Aralkum. Temperaturen i området kan i dag nå nesten 50 varmegrader om sommeren. Giftige sandstormer fra ørkenen, blant annet inneholdende miljøgiften DDT, kan ifølge Esa blåse helt til Himalaya flere tusen kilometer unna.

Mistet 92 prosent av vannmengden

Årsaken til Aralsjøens katastrofale uttørking var at daværende Sovjetunionen fra 60-tallet besluttet at steppene rundt sjøen skulle omdannes til bomullsåkre. Til det trengtes enorme mengder vann, og derfor ble Aralsjøens to elver «omdirigert» så de ikke lenger fløt inn i sjøen, men ut i enorme vanningskanaler.

Mellom 1960 og 2012 mistet Aralsjøen ifølge Researchgate 85 prosent av arealet og 92 prosent av vannmengden. Vannstanden falt med opptil 25 meter, saltinnholdet gikk i været og det meste av livet i sjøen forsvant.

Det som tidligere var Aralsjøen i Usbekistan er nå kun en giftig ørken.
Det som tidligere var Aralsjøen i Usbekistan er nå kun en giftig ørken. (Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB Scanpix)

Nord i Kasakhstan har man imidlertid de siste årene med hjelp fra Verdensbanken ifølge BBC lykkes med å gjenopprette en del av Aralsjøen ved bygging av en 12 kilometer lang demning som isolerer den nordlige delen fra den sydlige. Den sydlige Aralsjøen er imidlertid ifølge BBC nærmest tørket helt ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du lagt merke til hvor ofte Johannes Høsflot Klæbo drikker under intervjuene? Dette kan være forklaringen
01:37
Publisert: