Det betyr at lemurene er de mest truede primatene i verden. De finnes kun på Madagaskar, der ødeleggelse av regnskog, uregulert jordbruk, hogst og gruvedrift har hatt katastrofale konsekvenser for bestanden.

– Dette er utvilsomt den høyeste trusselprosenten blant alle store pattedyrsgrupper eller virveldyrsgrupper, sier Russ Mittermeier i IUCNs artsoverlevelses-kommisjon.

Av totalt 111 lemur-arter og underarter er hele 105 truet, opplyste IUCN da organisasjonen nylig offentliggjorde sin første oppdatering om lemurbestanden siden 2012.

«Større handlingsplan»

Blant de mest urovekkende trendene er en økning i jakt på lemurer, også kommersiell jakt, ifølge Christoph Schwitzer, dyrevernsdirektør ved Bristol Zoological Society.

Han beskriver jakten som «ulikt alt annet vi tidligere har sett på Madagaskar».

Blant artene som beskrives som kritisk truet, er nordlig røyskattmaki. Antakelig er det bare 50 individer igjen av denne lemurarten, ifølge IUCN.

– Lemurer er for Madagaskar som pandaer er for Kina – de er gåsen som legger gullegget og tiltrekker seg turister og naturelskere, sier Jonah Ratsimbazafy i forskergruppa GERP.

IUCN opplyser at de nå iverksetter en «større handlingsplan» for å bevare de utrydningstruede lemurene.

Madagaskar er blant de biologisk mest mangfoldige stedene i verden.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.