Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norge Automobilforbund (NAF) er svært overrasket over at Volkswagen i det helt tatt har vært i nærheten av å tukle med utslippstallene til sine dieselbiler.

Det er imidlertid en kjensgjerning at bilprodusentenes tall på forbruk av drivstoff aldri har stemt, påpeker han.

- Det har aldri stemt når vi har kjørt på veien, både blandingskjøring, bykjøring og vanlig landevei.  Sammen med våre europeiske søsterorganisasjoner har vi gått mot EU og sagt at vi ikke er enige i normen dette blir testet på, sier Engebretsen til Dagens Næringsliv.

- Høyere

Biler som skal selges i Europa må gjennom en "syklus" eller en EU-norm for utslipp for å kunne selges på det europeiske markedet.

Ved at drivstofforbruket er høyere enn oppgitt, er også utslippet av klimaskadelige gasser også høyere, påpeker NAF-toppen.

- Det er høyere både på forbruk og utslipp, og utslippet kommer ut i fra forbruket, sier han.

I fritt fall

Volkswagen har på mindre enn to dager tapt omlag 40 prosent av sin markedsverdi etter at selskapet mandag erkjente å ha fiklet med programvaren som regulerer utslippene til selskapets dieselbiler i USA. 

Bakgrunn: Volkswagen vil gjøre opp for seg etter utslippsjuks
USA skal undersøke Volkswagen og andre bilmerker

Rundt elleve millioner biler skal dermed være på veiene med NOx-utslipp som er høyere enn oppgitt. 

I USA er disse kravene svært strenge, og som følge av dette har bilprodusentene nær sagt ikke solgt dieselbiler i det amerikanske markedet. De siste årene har imidlertid dieselbilsalget tatt seg noe opp blant annet på grunn av lavere utslipp.

I Norge utgjør NOx-avgiften en mindre del av engangsavgiften på motorkjøretøy.

- En tankevekker

NAF vil nå ha svar på om eventuelle norske Volkswagen-biler kan ha vært tuklet med og er nå i ferd med å sende brev til importøren, Harald A. Møller AS.

- Vi ønsker å få raskest mulig svar om dette også gjelder biler som er solgt i Norge. Samtidig er vi interessert i hva som skjer i andre land, ettersom det også importeres en god del, sier Engebretsen.

Både Tyskland og Sør-Korea har varslet testing av biler som blir levert der. NAF-rådgiveren vil ikke spekulere om andre bilprodusenter kan ha jukset med tallene, men utelukker ingenting.

Terje Male, Volkswagen-importøren Møller. Foto: Silje Eide
Terje Male, Volkswagen-importøren Møller. Foto: Silje Eide (Foto: Dagens Næringsliv)

- På generelt grunnlag er det klart en tankevekker, og man blir sittende og fundere litt, sier han.

Avventer

Toppsjef Terje Male i den norske Volkswagen-importøren Harald A. Møller viser til det som har blitt kommunisert fra bilprodusenten selv.

- Volkswagen har satt igang en ekstern granskning for å få oversikt over situasjonen. Inntil det foreligger noe mer konkret svar så vet vi lite både om omfang, konsekvens og eksakt hva det dreier seg om, sier Male til DN.

Han kan derfor heller ikke uttale seg om hvilke konsekvenser dette vil ha for selskapets biler i Norge. Likefullt antyder han at det er en lei sak.

- Jeg synes Martin Winterkorn, toppsjef i Volkswagen, har gitt veldig tydelig uttrykk for hva Volkswagen synes om dette. Den oppfatningen deler vi også, sier Male.

- Dummet oss ut

Winterkorn la seg helt flat mandag.

- Jeg beklager dypt at vi har brutt både våre kunders og offentlighetens tillit. Vi kan og vil ikke tolerere brudd på våre regler eller på loven, sa Volkswagen-sjefen .

Volkswagens USA-sjef, Michael Horn, var enda mer tydelig.

– Vi har alle dummet oss ut. Vi må fikse bilene, unngå at dette skjer igjen og rette opp i situasjonen. Vi er forpliktet til å gjøre det som må til for å gjenvinne tilliten, sa Horn ifølge Financial Times.

Les også: VW: - Omfatter 11 millioner biler

Vil granske europeiske biler etter VW-skandalen

Frankrike vil ha europeisk gransking av Volkswagen

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se på DN Tv: VW beskyldes for utspekulert miljøjuks

 
VW beskyldes for utspekulert miljøjuks
Aksjen til bilgiganten Volkswagen er mandag i fritt fall etter at amerikanske myndigheter har avslørt en utspekulert miljøjuks. Fallet er så stort at børsen her i Frankfurt også går i rødt.
00:42
Publisert: